vrijdag 30 oktober 2009

vloerverwarming (2)


De warmte-unit die door een door Nuon ingehuurd installatiebedrijf in onze meterkast geplaats is, was - volgens de de installateur die dat ding vervolgens aansloot op onze vloeren - een vergissing in ons voordeel. Wij hebben namelijk betaald voor een warmte-unit van het type 4, maar uit het busje van de Nuon kwam een unit van het type 5. Het duurdere type, vermoedelijk omdat dit type meer vermogen heeft.

Hiermee is een wens in vervulling gegaan die ik hier zelf op 11 december vorig jaar heb opgeschreven: een ketel met veel vermogen, en een thermostaat met een gaspedaal.

Mij is verteld dat vloerverwarming altijd, dag en nacht, zomer en winter, moet aanstaan, omdat het zoveel energie kost om de massa van het huis helemaal op te warmen. Dat opwarmen kost zoveel energie, dat het zonde is om het warme huis te laten afkoelen. Met warmte-unit van het type 4 zouden we dat wellicht in de gaten hebben, maar warmte-unit type 5 heeft binnen een uur ons huis warm. De eerste nacht verstookten wij 80 MegaJoule. Wat mij nogal een hoop lijkt.

4 opmerkingen:

erik zei

Ik moet even nazoeken wie het ook al weer verkondigde, maar we moeten misschien eens af van de joules en calorieen, en toe (terug) naar KWh. Dáár kan iedereen zich iets bij voorstellen, vanwege de lampjes in huis. Wat jij?

Rik Almekinders zei

Ik kan me bij kWh evenmin erg veel voorstellen.
Ik heb intussen wel uitgezocht dat 80 MegaJoule 22 kWh is. Heb je nu enig idee van het energielabel dat dit huis verdient?

erik zei

Ah, echt niet? Een ouderwetsche gloeilamp van 100 Watt die 10 uur staat te stomen?

Rik Almekinders zei

Sorry, mijn lampen gaan maar tot 60 W. En 'voorstellen'? Nou nee. Is 1 Joule niet 1 kg 1 m optillen? Of 1 cal 1 liter water 1 graad verwarmen? En wat dacht je van de paardenkrachtminuut?