vrijdag 8 januari 2010

produceren


De spullen die mijn woonwarenhuis verkoopt moeten ook gemaakt worden. Het lijkt mij niet duurzaam om dat ergens anders te doen dan dicht in de buurt van het woonwarenhuis zelf. Voor het verkoopadres heb ik al de mooie leegstaande lichte zolder van het Amstel-station op het oog, dus de productie van alle spullen die daar verkocht worden moet ook hier ergens in de buurt zijn.

Dat lijkt een hele opgave, maar produceren kan ook best in een tent. En aangezien het De Parade lukt om tenten op te zetten in de Amsterdamse stadsparken, zou ik niet weten waarom de productie voor mijn woonwarenhuis niet evengoed enkele weken in tenten in het Prins Bernardpark mag plaatsvinden. Ik denk dat de gemeente Amsterdam met die Parade cultuur wil aanmoedigen. Ik verwacht dat de gemeente ook best de werkgelegenheid wil aanmoedigen.

Er komen dus tenten in het Prins Bernardpark. Boven de ingang van de tent hangt een bord: kom hier werken; verdien 7 euro per uur; iedereen is welkom. Zeven euro per uur lijkt misschien erg weinig, maar werken in de productie van het woonwarenhuis is erg leuk. Er wordt lekker gekookt. Met de kinderen die je meebrengt wordt gespeeld. Er is geen werkdruk, want: iedereen mag komen. Aan het eind van de dag kijken we wat dagproductie geweest is, en dan kunnen we ook uitrekenen wat het product moet gaan kosten, in het woonwarenhuis.

4 opmerkingen:

erik zei

Klinkt goed, maar waarom dan niet meteen een tent op een camping tegen lager loon? Of een UNHCR vluchtelingentent? Lijkt me minstens even duurzaam...

Rik Almekinders zei

Ik vind 7 euro heel aardig. Mijn norm is niet om zo min mogelijk te betalen, maar om iets te betalen waar je in aanleg wel iets aan hebt. Ik zou ook kunnen betalen in tegoedbonnen, wat het waarschijnlijk veel makkelijker maakt, omdat 7 euro (waarschijnlijk) onder het wettelijk minimum loon ligt.

Mijn doel is ook niet om zo goedkoop mogelijk te produceren, want dan zou ik naar een lagelonenland uitwijken. En ook de camping (in Amsterdam is dat camping Zeeburg) is me te ver uit het zicht. Ik wil dat de productie uitnodigend en zichtbaar is. Weet jij hoe uitnodigend het design van een UNHCR-tent is?

erik zei

Het UNHCR idee ging natuurlijk niet over bezuiniging, maar over het zin(waarde?)voller maken van het verblijf in een vluchtelingenkamp.

De UNHCR tenten die ik ken vanuit mijn werk voor eht internationale rode kruis vind ik nog best ok, maar dit terzijde.

Rik Almekinders zei

Tuurlijk zijn die tenten okee. Het is de uitzichtloze verveling en het onbeschrijfelijke oorlogsleed dat het verblijf in die tenten onaangenaam maakt.

Ik ben een tikkeltje wereldvreemd, maar zijn er vluchtelingenkampen in Nederland? Belgen, op de vlucht voor de burgeroorlog, of zoiets?