maandag 4 januari 2010

reacties


Vandaag ben ik 41 jaar geworden. Volgens mijn collega W ben ik nu op mijn sterkst en is het daarom nu de tijd om grote beslissingen te nemen: emigreren of een andere carrière. Ik weet dat hij dat vriendelijk bedoelt.

Een andere carrière die ik graag aan mijn loopbaan zou toevoegen is die van directeur-eigenaar van een woonwarenhuis voor energie-oplossingen. IKEA, maar dan voor energie. Waar iedereen naartoe komt voor de kleine stapjes waarmee zijn leefomgeving opnieuw georganiseerd kan worden. Handig isolatiemateriaal, leuke zonnecollectoren, grappige vergistingszakken, toegankelijke warmtepompjes etc.

Ik zou graag van de lezers willen weten welk energie-vraagstuk thuis door mijn nieuwe woonwarenhuis het eerst moet worden opgelost. Ik bedoel: voor welk product zouden jullie in de auto stappen om die in mijn woonwarenhuis te kopen voor een IKEA-prijs en met een IKEA-handleiding. Heel graag jullie reactie, bijvoorbeeld op rikalmekinders@gmail.com.

32 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zou graag een lader voor de diverse apparaten (mobiel, nintendo, ipod etc.) willen hebben die op zonne-energie of dynamo (knijpkat) werkt en die het ook echt doet. Had er vorig jaar een van de Nuon die op zonne-energie zou werken, maar die het voor geen meter deed. Catherine

Anoniem zei

Er schiet me nog iets te binnen: altijd koude voeten. Een milieuvriendelijk stoofje misschien? of voetenzak annex hooikist? Zoiets. Catherine

Esther zei

Rik, gefeliciteerd!
Ik had na het zien van de Wattcher (www.wattcher.nl) en omdat ik veel te hoge energierekeningen had, enorme behoefte aan zo'n Wattcher. Toen ik eindelijk had uitgevonden waar hij te koop was (toen nog niet via de website), bleek ik 129 euro toch te duur te vinden... misschien ligt dat aan mij, maar misschien kan het ook goedkoper?

Ook wil ik graag een soort van gezellige houtkachel die niet op een schoorsteen hoeft te worden aangesloten (want dat kan niet in een appartement), maar wel wel warmte geeft en niet zo klinisch is ontworpen zoals al die nieuwerwetse haarden van Jan de Bouvrie en Piet Hein Eek (en ook niet die van de Blokker en de Gamma. Ikea klinkt al veel aantrekkelijker!).

Jochem zei

Ha Rik!
Van harte gefeliciteerd! Wat mooi... 41. En wat en goed idee... Besparen moet gewoon leuk worden, en inzichtelijk.
Waar ik wel soms behoefte aan heb, is overzicht. Alle "groen"-heid zorgt ervoor dat je niet weet wat nou goed is... Als je bijvoorbeeld niet-recyclebare glaswol als isolatie gebruikt, levert dat misschien wel veel meer besparing op dan recyclebare PET-flessenisolatie, en aluminium is recyclebaar, maar kost wel weer veel energie om te winnen, te recyclen en te raffineren. De veelheid van milieu-aspecten, die ook nog eens lastig te vergelijken zijn...
Verder denk ik dat het leuk zou zijn in zo'n winkel uitleg te geven, een soort museumpje, met exhibits over energie en hoe en waar je kunt besparen.
Kortom: goed idee, directeur-eigenaar worden van IDEA, het energiewarenhuis!
Enneh: een hele fijne verjaardag!
Joch

Elma zei

Gefeliciteerd Rik!

& heel goed idee: ik zou er zo een stuk voor omfietsen.

Zelf heb ik wel de Wattcher gekocht (zie reactie Esther, mag inderdaad wel goedkoper), een leuk ding waardoor je bewuster wordt van je verbruik. Je wordt getriggered om alle lampen die je niet nodig hebt uit te zetten zodat het verbruiksscijfer zo laag mogelijk wordt. Een goedkopere versie van de watcher mag zekerin je shop.
Ook heb ik de Ecowasbal (ecowasbal.nl) in huis: een wonderbal waarmee je met 80% minder wasmiddel toe kan. Mag ook niet ontbreken.

Even verder fantaserend:
- spaarlampen die wel mooi licht geven.
- een verbruikmeter per stopcontact (wat verbruikt nou dat ene apparaat).
- planten. Ook erg goed voor het milieu. Weg met die modieuze kale en betegelde tuinen. Klimplanten isoleren je huis, planten in de tuin zijn goed voor vogels en insecten.
- dienstverlening: aannemers ed die ervaring hebben met de duurzame oplossingen (isoleren, pv panelen)
- vloerbedekking: wat is nou echt duurzaam: kwa isolatie, herkomst en hergebruik?

Oh ja, erg handig boekje voor bij de kassa: Andreas Schlumberger: '50 eenvoudige dingen die je kunt doen om de planeet te redden'.

Hoop dat je idee gaat slagen, laat me weten als ik kan bijdragen!

Elma

Maaike zei

Hoi Rik!

Gefeli met je 41 jaren! Geniet van dit jaar!

Wat ik zou willen... tja, ik ben een beetje van het luie soort als het gaat om energie besparen en goed doen voor het milieu. Afval wil ik wel scheiden (zelfs plastic) en ik heb de kachel laag en verbruik relatief weinig. Ik wel best meer besparen, maar ik wil niet inboeten op comfort. Dus ik wil graag energiebesparende middelen die ervoor zorgen dat ik niets hoef in te leveren.

O, een redelijk simpele (denk ik): een lader/adapter voor al je apparaten. Dan hoef ik niet bij een nieuwe telefoon o.i.d. de oude lader meteen weg te gooien. En dan hoef ik niet twee grote laden te vullen met allerhande adapters!

Rik Almekinders zei

Hallo allemaal, dank voor jullie overvloedige ideeën. In de loop van de maand januari zal ik ze (en ook wat via de email is beinnengekomen) verder uitwerken en daarvan hier verslag doen. Als het iets van jou betreft, zal ik je daarop ook attenderen.

Karen zei

Ik zat ook te denken aan een handige en warme voetenwarmer voor onder mijn bureau - of zelfs een mensverwarmer voor als je niet de hele kamer maar alleen jezelf wilt verwarmen. Eveneens natuurlijk een prettige electrische deken of andere vorm van bedverwarming. De sneeuwkou spreekt tot de verbeelding!

En wat ik eigenlijk ook zoek, maar dat is volgens mij een onbehoorlijke wens als je niet op IJsland woont, is een hottub die op een fatsoenlijke manier verwarmd wordt en warm blijft in de avonduren. Dat is zo'n vierpersoons bad (of kleiner) voor in de tuin, waar je verrukkelijk en zonder zoveel dikke lagen kleding buiten kunt zitten ook als het buiten koud is. Er zijn er met houtkachel, met electra, misschien met gasbrander, en met zonnepaneel. Maar ik wil weten wat ik het milieu ermee berokken en ook of er toevallig een manier is die weinig energie kost. Nou ja ik zei al. Onfatsoenlijk om dit te willen. Karen

erik zei

Al het gras voor mijn voeten is al weggemaaid: grrrrrfff. Misschien broedt ik nog wat anders uit, in ieder geval gefeliciteerd, held!

Marjoleine zei

Waarvoor ik een bezoekje zou brengen is een zonne- of windcollector, eentje die ik makkelijk kan aansluiten op mijn meterkast of ander apparaat. Dus niet aan een oplader.
Andere kleine dingen zijn: stopknop op wc en regenton.
Als ik verder denk dan kom ik uit op een apparaatje op een fitnesstoestel waarmee je de energie kunt opslaan. Nu heb ik zelf geen fitnesstoestel maar het lijkt me handig.
Een doorzichtige folie die je op het raam kunt plakken zodat je van enkel naar dubbelglas gaat.
Een waterrad voor in waterleiding, bijvoorbeeld bij de wc of douche zodat het stromende water ook gebruikt kan worden om energie op te slaan.

Paul B zei

Misschien moet je niet alleen in fysieke producten denken maar ook in bv een adviesfunctie (energiebesparing, aanschafopties in kader duurzame energie etc.)

Peter Welleman zei

Het klinkt misschien stom maar ik wil graag een windmolen op mijn elektrische auto. De accu's zijn namelijk inderdaad snel leeg, terwijl ik niet veel rij. De meeste tijd staat mijn auto namelijk niets te doen, want ik ga ook graag met de fiets. Dus alle tijd dat de auto stilstaat, kan een molentje toch best de accu's opladen? Op de een of andere manier heeft nog niemand daar aan gedacht..

Nog gefeliciteerd Rik!
Peter

Manon zei

Rik, nodig je me wel uit voor de feestelijke opening van het energiezuinige warenhuis? Dan koop ik een hele berg energiezuinige peertjes zonder kwik, die ook nog mooi licht geven en tien jaar meegaan, en laat ik me adviseren over het aanleggen van een groen dak. Verdder zou ik er ook langskomen om ramen van dubbel glas te bestellen die passen bij een huis uit 1900 en die je nooit hoeft te schilderen maar die er toch niet uitzien als plastic en ik koop een mooie boodschappentas!
Liefs Manon (o ja, gefeliciteerd natuurlijk!!!!)

Anoniem zei

Lieve Rik,

Een Ikea. Graag! Ik heb in het verleden vaak zitten mopperen op de Ikea, flauwe grappen gemaakt ook, maar ik ben om. Het mopperen over Ikea is veel tuttiger en ergerniswekkender dan de Ikea zelf. Ik heb afgelopen zomer heel veel spullen van Ikea in elkaar gezet voor onze caravan in Noordwijk. Allemaal goed spul en het gaf me veel voldoening om in elkaar te zetten. En vooral in elkaar gezet te hebben. Een energiezuinig woonwarenhuis met klasse: een gat in de markt.
Mijn behoeftes zijn:
- een laptop met een zonnepaneel in de bovenklep
- een isolerende folie voor over mijn ruiten, zodat ik het oude "gegolfde" glas in mijn ramen kan bewaren en mijn ruiten kan isoleren zonder de kozijnen te hoeven vervangen
- Zonnepanelen voor op de caravan
- Mijn roeiapparaat staat mij nog steeds verwijtend aan te kijken. Misschien zou een dynamo aan de binnenkant, die me voldoende energie geeft voor het opladen van al mijn electrische gadgets me een beter "sportief" gevoel geven en me minder schuldig laten voelen over het gebruik ervan.
- een gashaard of open haard die niet ouderwets en kitschig is, maar ook niet zo strak en modern dat het eruit ziet als een koelkast met vlammetjes.
- een bad dat het water langer warm houdt
- een bewaterings-systeem voor op het dakterras op basis van regenwater, zonne- en windenergie dat de planten verzorgt als ik weg ben
- een termostaat die verbonden is met je slot. Als je je slot dichtdraait, weet hij dat je weggaat en voorlopig niet van plan bent om terug te komen, dus dan zet hij de verwarming zachter
- ik zag een reclame voor een auto met een dynamo die pas aangaat als je remt, als je die wrijving toch nodig hebt. Is dat ook niet wat voor op de fiets?
- Batterijen waarvan je ziet dat ze leeg zijn
- Energie uit de regen die door een regenpijp klettert

Hoop dat dit beperkte marktonderzoek je weer wat verder helpt. Ik zal klant zijn!
Veel geluk en tot snel.

Owen

Jorien zei

-Een pols/handenverwarmer voor bij de computer. Ik krijg (thuis) heel snel koude handen bij het computeren hoewel de rest van het lichaam nog warm genoeg is. De computer zelf levert m.i. genoeg warmte daarvoor.

- Opvang van douchewater wat je dan kan gebruiken voor bv de wasmachine of het doorspoelen van de wc. Dat is al een oude (ik meen uit de Vrekkenkrant) maar daar deden ze dat met emmertjes, dat is mij teveel geknoei.

jelle zei

Hi Rik
Van harte gefeliciteerd (al moest je me er even aan helpen herinneren)

Als je het goed kunt herinneren heb ik al eens een product bedacht dat precies past in jouw ENERKEA catalogus.

Het is een hogedrukpers zoals ze die bij de vuilstort hebben, maar dan heel klein en met minder lawaai en een handig schoon te maken afvoer voor vocht.

Het idee is dat je al je afval in die bak stort en dan met zo'n grote rode knop HEERLIJK FIJN MAG PERSEN.

Al het vocht wordt afgevoerd (Dat schijnt het grote probleem te zijn van groen-afval: dat het vocht bevat, dat moet je verbranden en dat kost energie, en daarom scheiden wij groen van huisvuil)

Je hoeft geef afval meer te scheiden, alles kan in een grote bak, en dan maar lekker persen. Het resultaat is kleine vierkante pakketjes die je handig kunt opstapelen in je tuin.

Misschien toch wat aparte drukpersjes voor papier, groen, huisvuil, als dat nodig is.

Als ik maar lekker mag persen

En nooit meer yoghurt aan je handen, openscheurende vuilniszakken, etc...

Afval wordt leuk!

jelle zei

in reactie op peter welleman:

dat heeft guust flater al eens bedacht! (maar het resultaat was dat zijn dak eraf scheurde (het was nogal een grote windmolen) en hij met dak en al de lucht in vloog.

guust is ook uitvinder van de zaklamp op zonne-energie. enig nadeel: hij werkt alleen bij volle zon

jelle zei

oja ik heb nog 1 wens als reactie op de opladerbak hierboven genoemd: ik wil graag een hometrainer met handige laderbak, waar al mijn apparaten aan kunnen, zodat ik door te fietsen al mijn apparaten oplaadt!

jelle zei

oplaad

Anne zei

Lieve Rik, wataardig dat je me helpt herinneren aan jeverjaardag. Proficiat! en ik hoop op voor je op een doorbraak jaar. Ik wil heel graag een vloerverwarming voor in Friesland die 'swinters verwarmd wordt door de ultraefficiente houtkachel en szomers wordt opgewarmd met de zonnepanalen waarbij warmte wordt opgeslagen in de aarde zodat je dat vanaf de herfst weer kan gebruiken als je houtkachel niet aan hebt. En verder wil ik graag een mogelijkheid om het kanaal over te steken van Newcastle naar A'dam om zomaar even een bakkie thee te komen drinken.

Verjaardagzoen, Anne

Yassine zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Yassine Karimi zei

Uuuhm.. wat dacht je van een mobiel oplaad-punt dat groene energie opwekt voor kleine apparaten.:-P Ik heb trouwens al een prototype liggen. Wat dacht je van een goeie deal??

Veel succes, en sterkte bij dit project.

Peter Kr zei

Rik, gefeliciteerd met je 41e (+1 dag) verjaardag!

Ik wil graag reflectoren die ongebruikte lichtstralen terugstoppen in de kroonluchter, voor hergebruik de volgende avond.

jelle zei

rik,
die verwijderde reactie, ging die toevallig over die vibrator die wordt opgeladen door de energie die vrijkomt als twee mensen sex hebben? goed voor milieu, en wellicht ook voor de relatie!

Rik Almekinders zei

Jelle,

Ik heb geen idee waar die reactie over ging, want hij is niet door mij verwijderd. Wil je dat ik jouw reactie verwijder? Is het, denk jij, goed voor *een* relatie als er een vibrator wordt opgeladen met de energie die vrijkomt als twee mensen seks hebben? Ik weet het niet. Ook dit ga ik weer vor leggen aan het r&d-team, net als alle andere voorstellen.

jelle zei

wie zitten er in dat team? hoe is het trouwens met jacob, en met lucy, en met ursula? (of stel ik dan nagenoeg dezelfde vraag)?

groetjes!
jelle

Rik Almekinders zei

Voorlopig zit ikzelf in dat team. Maar enkele oud-collega's hebben al aangeboden om 'iets te doen voor het woonwsrenhuis', dus misschien willen die ook in het team. En dan zijn er de studenten van Dutch Comfort College (in oprichting). Sinds vandaag heb ik de productie 'rond' zie logje van 8 januari), dus na het weekend zal ik de arbeidsvoorwaarden van het r&d-team en alle andere mensen van de inner circle van het woonwarenhuis vertellen.

Anoniem zei

Beetje late reactie maar wel best HT. Ik krijg mijn kinderen (en man trouwens ook) maar niet aangeleerd om het licht uit te zetten als ze ergens weg zijn. Apparaten ook niet. Ik wil dus graag een eenvoudige en goedkope sensor die ik op tussen lamp en fitting of tussen steker en stopcontact kan pluggen en die zelf slim uitschakelt, bijvorbeeld bij geen beweging of bij licht van de omgevong. Dat mag het R&D team verder uitwerken.

jelle zei

dat bestaat, ik heb het bij mensen thuis gezien. te koop in electronicazaak.

Robert zei

Ha die Rik, ik vind dat je na 17 dagen ook nog best jarig bent-want nog steeds 41 en in de kracht van je leven. En dat is precies waar ik iets energie-achtigs uit zou willen halen. Die kracht van je leven. Is er geen toetsenbord te bedenken die je vingeraanslagen terug wint in batterijlading? Nou ja, ik ben bang dat mijn eigen lichaamsbeweging zich een beetje beperkt tot typen, maar toch. Het allerbeste jongen!
Robert

eva zei

Nog net voordat je 42 wordt...

Kan je niet aan die briljante ondergronds containers voor vuilniszakken (had ik er maar een in de straat) een verwerkingsunit hangen die het gelijk verwerkt (vergast ofzo.. ;) en rendabel genoeg maakt om de gebruikers te voorzien van energie!?
Die containers zitten er toch al en mensen zijn er al aan gewend.

In ikea-termen misschien een kliko'tje voor op het balkon waar je je huisvuil in kunt verwerken?

Fijn dat je zo verantwoord bezig bent :) eva

Michel zei

Hoi Rik,

Eindelijk bijna mijn inbox leeg. Jij zat onderin. Gelukkig heb ik je toch nog gevonden.

Van harte gefeliciteerd met met 41 jaar, 1 maand, 2 weken en 4 dagen.

Het beste voor het milieu zou zijn een kinder vernietiger. Dat zijn onze grootste vervuilers. (Gelukkig was dit in de tijd dat ik nog jong was nog niet uitgevonden) Of dit ethisch haalbaar is weet ik niet. Jij mag je kinderen wel houden want dat ga ik voor je compenseren met het aantal van 0 kinderen.

Daarnaast zou ik veel mensen op een heropvoedingskamp willen sturen. Ik denk dat jij als onderwijsontwerper hier wel vorm aan kunt geven. We zijn met zijn alle de zwakste schakel.

Nieuwe producten zouden hier ook iets kunnen betekenen. Ben benieuwd wat je allemaal hebt binnen gekregen aan tips en of is er nog iets aan toe kan voegen. Staat de eindlijst al ergens online?

Michel