maandag 19 april 2010

bloed


Mijn zoon Jakob is een sterrenkind. Dat betekent dat zijn intelligentie zich ontwikkelt in een sterrentempo; anders dan bij neurotypische kinderen. Anders is bijvoorbeeld dat Jakob dyspraktisch is. Dat houdt in, dat hij over elke fysieke handeling eerst moet nadenken, voordat hij hem kan uitvoeren.

Afgelopen woensdag hoorde hij van de straat het geluid dat de ijscoman maakt om buurtkinderen te lokken. De fysieke handeling om voor ijs in beweging te komen heeft hij inmiddels al goed geoefend, dus heel rap stond hij naast mij en trok, omdat zijn eigen schoenen niet in de buurt waren, de schoenen van zijn zus aan. Samen holden we over straat. We hadden haast. De schoenen van zijn zus zaten hem niet goed. Hij viel, voorover. In de lucht zwevend stelde hij vermoedelijk wel vast dat hij viel, maar de adequate handeling die daarbij hoort - het uitstrekken van zijn armen - schoot hem niet te binnen.

Nu heeft hij een bloedneus. Zo eentje die steeds weer opnieuw begint te bloeden. Het is heel helder rood en dunvloeiend bloed, dat uit zijn neus stroomt; het lijkt wel inkt. En dat, terwijl het bloed dat uit zijn knie opwelde veel donkerder van kleur was en bovendien veel stroperiger. Dat is het menselijk lichaam toch maar weer, die het voor elkaar krijgt om in één systeem (de bloedvaten) één vloeistof totaal verschillende eigenschappen te geven.

4 opmerkingen:

jelle zei

het is wel naar voor jacob, maar ik vind het wel fijn om weer eens iets over jacob te lezen, in plaats van al die technologische dingetjes. nostalgie naar rasquert, noem ik dat.

Rik Almekinders zei

Nou weet je, over Jakob wordt nog wel eens geblogd op ursulamilo.blogspot.com. Het gaat mijn zoon erg goed! De bloedneus is al lang weer genezen.

jelle zei

dat bedacht ik me toen ook...

maar ik ben weer helemaal bijgelezen. leuk om te horen over dat vriendje dat kwam spelen. mirjam en ik waren zowaar ontroerd...

Rik Almekinders zei

We hebben de hele sessie gefilmd, met medeweten van vriendje en zijn ouders. Mooi en leerzaam.