donderdag 16 december 2010

zeden


Ik werk in het onderwijs. In het hoger beroepsonderwijs om precies te zijn, en dat betekent dat mijn jongste student zeventien is en mijn oudste ouder dan ikzelf. Ik heb niet, zoals een kennis van mij uit het basisonderwijs, een rechtsbijstandsverzekering afgesloten, alleen omdat ik - als man - in het onderwijs werk. Als ik ergens solliciteer, wat ik wel eens doe, schrijf ik, misschien te argeloos: Ik vind het contact met jonge mensen, bijvoorbeeld in het onderwijs, leuk en inspirerend.

Ik werk met (jonge) mensen, blijkbaar omdat ik daar zelf iets aan heb. Werken met mensen biedt mij de kans om te zien hoe verschillend mensen zijn en het is daarom voor mij een oefening in mildheid. Die oefening wordt intenser, als het contact intiemer is. En met intimiteit bedoel ik dus niet seks. Ik en de meeste van mijn mannelijke collega's werken hier niet omdat het onderwijs een marktplaats voor seksuele contacten zou kunnen zijn.

Er is een risico dat hier mensen komen werken die - vermoedelijk in het geniep - denken dat het onderwijs wel een marktplaats voor seksuele contacten zou kunnen zijn. Ja, dat risico bestaat. Ik denk alleen dat intimiteit voor iedereen in het onderwijs belangrijker is dan het uitsluiten van dat risico.

9 opmerkingen:

Unknown zei

Inderdaad! Ik zag pas weer een plaatje dat een kind op schoot in de kinderopvang niet zou kunnen. Arme kinderen! Ik heb wel meer dan eens een mannelijke student een knuffel gegeven. Gewoon spontaan. Ik wil daar echt verder niet over gaan nadenken of dat gepast is of niet.
Meggie

Unknown zei

YOU DID WHAT!!?? ;-)

Rik Almekinders zei

Meggie: zou het veel verschil maken dat jij een vrouw bent met mannelike studenten, ... ik bedoel in vergelijking met alle knuffels die ik (man) aan Janneke gegeven heb?

Unknown zei

je gaat mij hier toch niet lopen discrimineren he!

Rik Almekinders zei

Ten eerste: ik zit, momenteel.
Ten tweede: ja, hoogstwaarschijnlijk ben ik doordesemd met seksisme, en het is me opgevallen dat je een vrouw bent.
Ten derde: sorry, ik deed het met de neste bedoelingen.

Unknown zei

Ontelbaar!

Rik Almekinders zei

Bij HT zat geen wiskunde in het curriculum geloof ik, hè?

Unknown zei

0 is ontelbaar en inderdaad erg (te) weinig wiskunde, een van de redenen waarom ik ook nooit volmondig durf te zeggen dat ik ingenieur ben..

Rik Almekinders zei

Ik vind dat wiskunde erg overschat word. Hoewel het wel een grappige hobby is, die ik toevallig wel eens doe. Ik weet niet hoe het is om geen wiskunde gehad te hebben, ... ik kan me dus niet zo goed in jouw situatie verplaatsen.

Ik kan me best allerlei ingenieurs voorstellen die niks van wiskunde weten of kunnen. Materiaalkundigen bijvoorbeeld. Maar dat is omdat ik helemaal geen materiaalkundigen ken, hoor!