dinsdag 28 april 2009

Artist's Shit

Dit is Piero Manzoni, met een blikje Artist's Shit. Om Artist's Shit te maken had hij dus niet de wc nodig waar hij zo triomfantelijk voorstaat, maar een autoclaaf, de hogedrukpan waarmee ook voedingswaren kunnen worden ingeblikt.

Ik heb dit niet geverifieerd, maar wel een keer gehoord: Artist's Shit is aangekocht door allerlei musea in de wereld. Omdat musea meestal meer kunst kopen dan ze kunnen tentoonstellen, ligt Manzoni's Shit in vele depots, en niet altijd onder de beste sanitaire omstandigheden. Dat is niet zo gek, want waarom zou je kunst bewaren onder sanitaire omstandigheden? Ik ga deze vraag zelf beantwoorden: omdat Artist's Shit in het blikje soms in de ideale anaƫrobe omstandigheid was om te gaan gisten. Er ontstaat methaangas in het blikje. De methaandruk overschrijdt de trekgrens van het blikje. Boem! Artist's Shit op de Picasso's en de Manets.

Dat schijnt soms gebeurd te zijn. Ik vermoed dat Manzoni, die als kunstenaar de autoclaaf waarschijnlijk een beetje conceptueel bediend heeft, de Artists's Shit onvoldoende heeft gepasteuriseerd. Lucht in de blikken zal niet het probleem geweest zijn. Anaƫroob wil niet zeggen dat alle lucht eruit moet zijn; sterker nog: in de hydrolyse-fase van het vergistingsproces is zuurstof nodig. Maar als alle micro-organismen dood gepasteuriseerd zijn, dan kan Artist's Shit veilig het depot in.

6 opmerkingen:

erik zei

Geweldig stukje, met lekkere frictie tussen vage geruchten ("schijnt") en keiharde feiten ("hydrolyse-fase van het vergistingsproces")


www.biogas.nl/option,com_docman/task,doc_download/gid,130

Rik Almekinders zei

Dank je, je bent erg lovend.

Wat moet ik toch met die www.task_download/-onzin?

erik zei

Downloaden natuurlijk:)

Er was iets weggevallen, ik bedoelde deze link: http://tinyurl.com/cy65zt

Rik Almekinders zei

Ik houd niet van downloaden.

erik zei

neerladen dan, man van het woord?

Rik Almekinders zei

Nee, het gaat me niet om het woord, het gaat me om het gebrek aan controle.
tinyurl.com/cy65zt is een wachtword dat ik misschien wel begrijp maar waarvoor ik geen moeite wil doen. Dat wachtwoord levert op dat er een onderonsje ontstaat tussen mijn computer en het internet, waarvan ik nooit weet hoelang het gaat duren en waarvan de afloop zeer onzeker is. Hoe moet ik mij voelen, terwijl dat gebeurt? Als mensen zoiets doen is dat altijd een slecht teken.
Vertel me liever zelf wat je gevonden hebt!