woensdag 15 april 2009

lente


Ik ben er al ongeveer twee weken getuige van hoe hier om ons huis heen de biomassa opeens overal uit knalt. De lente heeft mij hier nogal overvallen.

Ik bedoel: zo verschrikkelijk zonnig was het nou toch ook weer niet. Ik waardeer het enthousiasme, maar ik begrijp het toch niet helemaal. In maart hadden we toch ook een paar aangename dagen. En als dat gegroei in dit tempo doorgaat, dan zitten we in de herfst met planten tot aan de wolken. Ik heb in mijn leven alle seizoenen al veertig keer meegemaakt, dus ik wéét dat de groeistuip over een week of twee weer voorbij is. Hoe kan dat? Over twee weken blijft het warmer worden!

Ik weet niet wat de warmte-inhoud van dat jonge spul is, dat zo fris de lente maakt. Het is een hoop water, vermoed ik. Maar in de vergister doen die bloemetjes het heel goed, omdat er geen hout aan zit. Is het niet mogelijk om in warmere streken permanent lente te spelen met de zaden uit ons klimaat? Dan kun je wekelijks malse biomassa oogsten voor de vergister!

5 opmerkingen:

erik zei

Euh... ik ben een beetje mufsufduf, maar het is toch uiteindelijk allemaal fotosynthese dat deze energie levert? Waarom niet directer converteren? De rendementen op zonnepanelen en warmtewisselaars stijgt gestaag...

Jakob Milo zei

Is ook zo. Maar het zijn de boeren, die houden van zaaien en oogsten al die andere arbeidsintensieve dingen. En het ziet er ook nog leuk uit. Nooit een fleurig bloeiende zonnecollector gezien.

Rik Almekinders zei

Trouwens, een zonnepaneel, wat heb je dan?? Die handige elektriciteit zeker? Die in ene vieze accu moet. Die elektriciteitsdoctrine. Bah!

erik zei

Hmmm, opslaan als potentiële energie dan, door water omhoog te pompen bijvoorbeeld, zoals bedacht voor die windeilanden voor de kust? Of een bio-accu (zie http://webwereld.nl/article/view/id/45685) Of elektrolyse? Of licht in een loop vangen, als een deeltjesversneller?

Rik Almekinders zei

Weet je, het mag van mij ook nog eens niks kosten (Dutch Comfort, nietwaar). De prijs van de melk is enkele weken geleden van 37 cent per liter opeens gedaald naar 27 cent per liter.
Op energie-opslag wil ik graag nog een keer terugkomen. Inpolderen, dat vind ik bijvoorbeeld veelbelovend Hollands en nutteloos.