maandag 27 april 2009
thee
Volgens de gebruiksaanwijzing van Piramide moet je thee bereiden door een theezakje minstens 5 minuten te laten trekken in 0,5 liter kokend water. De digischool adviseert op haar site voor het voortgezet onderwijs om dat water tijdens die minstens 5 minuten trektijd ook zeer warm te houden, bijvoorbeeld met een theelichtje of onder een theemuts. Diezelfde site adviseert ook om thee te serveren met ontbijtkoek, koekje, stukje chocolade of cake. Ik ben benieuwd of mensen die via digischool op zulke culturele gebruiken gewezen moeten worden weten van een theelichtje is.
Dat het water eerst moet koken voordat er thee ingestopt kan worden, is volgens mij een mythe. Een gezelligheidsmythe. En ik geloof ook niet dat de optimale drinktemperatuur van thee 60 graden Celsius is, zoals Pickwick beweert. Een thermostaatkraan heeft ook niet voor niets een rode veiligheidspal, om het water onder de 37 graden te houden. Ik baad, eet en drink het lekkerst op lichaamstemperatuur.
De natuur is een drie-standenschakelaar, namelijk: ijs, water, stoom. Er wordt aan het fornuis gekookt - op 100 graden Celsius - omdat je dan aan de stoom kunt zien dat er tenminste iets gebeurt, in die pannen. Het is toch jammer dat alleen voor de informatievoorziening bij elke maaltijd 100 - 37 = 63 graden Celsius door de schoorsteen gaat?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
6 opmerkingen:
Prikkelend; heb je al een echte test gedaan, waarbij jij of een andere proefpersoon blind testen of de temperatuur van bereiden of drinken er iets toe doet :)
Vorige maand kwam een ander argument groot in het nieuws: heel hete thee drinken verhoogt het risico op keelkanker. Onderzocht.
Thee en koffie worden sowieso omringd door rituelen. Ik zag bij de Keuringsdinest van Waarde een medewerker van Van Nelle, die werd betrapt op het feit dat hij hengelde met het theezakje, in plaats van de vijf minuten voor zich uit te zennen.
Ik zou eens een kookthermometer moeten kopen. Ook omdat je er lekkerder van schijnt te gaan koken. Zonder zo'n thermometer kan ik niet zo'n test doen, als ik überhaupt zou willen testen. Testen doen, daar heb nooit echt veel plezier aan beleefd. De resultaten vallen altijd zo tegen. En wat een werk zeg, zo'n test. Ik ben meer van het type René Descartes, die alleen maar dingen verzon, en nooit testte, waarschijnlijk omdat hij dat beneden zijn stand vond. Hij verzon geloof ik ook dat de mens op geen enkele manier te vergelijken is met een dier. Ligt hij niet begraven bij de Nieuwe Kerk in Den Haag? Of was dat Spinoza?
Die keuringsdienst, die is erg leuk. Ik zou verwachten dat die ook goed bekeken wordt, alleen ik wet niet of dat ook zo is.
Gelukkig hoef ik niets te weten, want ik heb google: In de Nieuwe Kerk ligt Spinoza, Descartes gewoon in Parijs, en de RVU scoort regelmatig meer dan een half miljoen kijkers met het programma...
Ja, google maakt dat mannengesprekken overbodig worden. Best handig hè, eigenlijk? Misschien moeten we toewerken naar een nieuw concept voor mannenconversatie...
Conversatie? Je bedoelt kwekken? Da's toch meer iets voor wijven? Proost!
Bah, wat een seksistische praat.
Een reactie posten