maandag 20 april 2009

vlag

Ik was onderweg naar de grote kudde windmolens die zich op het oog ophoudt in de Uithuizerpolder. Bij heel erg helder weer staat die kudde soms bij ons aan de horizon. Onderweg, op de fiets noordelijk van Warffum, trof ik één eenzame metalen fakkel aan, tussen het jonge graan. Ik was nogal verrast, want ik dacht dat gaswinning ook alleen in groepen gebeurde, net als bij windmolens.

Het is net als wanneer de koningin thuis is: dan wappert de vlag. Op deze gasput wapperde een oranje vlag van vuur. Hij werkt, concludeerde ik. Niet zo'n demonische vlam als op het plaatje, maar gewoon een rustig waakvlammetje van anderhalve meter hoog.

Affakkelen is verboden in de Europese Unie, lees ik net op Wikipedia. Ik vermoed dat het dan dus ook verboden is om na te denken over het nuttig gebruiken van de warmte die ontstaat bij het affakkelen. Want je zou daar toch wel iets mee moeten kunnen, met dat licht en die warmte van daarboven?

2 opmerkingen:

erik zei

Ik kan wel een mooie fluitketel bedenken, maar eigenlijk weet ik niet precies waarom ga sowieso afgefakkeld moet worden. Toch niet letterlijk als reuzewakvlam? Maak Zeppelin-aanlegsteigers van die boortorens!

Rik Almekinders zei

Een afstudeerder die ik een keer moest beoordelen zei dat affakkelen nodig was om de toevoer van gas te garanderen. Ofzo. Het was deze afstudeerzitting, waardoor ik in dit onderwerp geïnteresseerd raakte. Wanneer zie je dat nou, dat affakkelen, als doorsnee yuppie in de grote stad?