donderdag 17 juni 2010

arbeidsconflict


Mijn vriend F, die bij een middelgrote HBO-instelling werkt die ik redelijk goed ken, heeft een arbeidsconflict. Ik bewonder mijn vriend F om de kracht waarmee hij zijn conflict aangaat. Hij vloekt en stampvoet met een rood hoofd.

Ik was vergeten hoe het was om bij een middelgrote HBO-instelling te werken. En middelgroot is relatief, want het gaat hier om een instelling met 20.000 studenten. Dat is wel een ukkie, toch? De HvA - waar ik nu werk - heeft 38.000 studenten. Ik ken ongeveer 0,25 procent van deze HvA-studenten bij naam. Ik was nogal ongelukkig met de grootschaligheid hier, omdat ik me niet verbonden voelde met het instituut. Ik was ongelukkig over mate waarin het er nauwelijks toe lijkt te doen of ik hier wel of niet ben. Dit is mijn fantasie, uiteraard, want ik doe er wel toe en ik ben ook wel verbonden, op mijn manier.

Ik was vergeten wat verbondenheid betekent bij een (relatief) middelgrote instelling: daar wordt verbondenheid opgedrongen, uit angst, vermoedelijk. Doe verbonden, want anders volgen er maatregelen! Misschien is een (relatief) middelgrote grootschalige instelling in zijn uitwerking grootschaliger dan de grootste grootschalige instellingen.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik kan nu toch niet de neiging onderdrukken om in de personeelslijst alle f-en op te gaan zoeken.

Roddelqueen M.

Rik Almekinders zei

*De* personeelslijst? Ben jij in het bezit van *de* personeelslijst? Vermoedelijk staan daar duizenden f-n op.

Anoniem zei

Nou er zijn maar zo'n 1700 personeelsleden op onze middelgrote HBO-instelling. En ik kan in 1 keer scrollen door het mailtje met de wekelijkse academie-nieuwsbrief. Want die lees ik natuurlijk, ik wordt iedere maandagmorgen overhoord of ik wel voldoende vebonden ben.

M.

Rik Almekinders zei

Maar er zijn nog veel meer middelgrote HBO-instellingen dan alleen die waar jij werkt. Als je zo'n dynamisch arbeidsverleden hebt als ik, kun je redelijk veilig anonimiseren.

jelle zei

Ik had dezelfde reactie als M, maar dacht ook direct: of zou het een andere zijn? De instelling van M is die middelgroot? Onze instelling is ook groot, 40:000 studenten ofzo dacht ik altijd, al zal het wel minder zijn, gezien dat de HvA er 36:000 heeft en die is vast nog wel groter. Ik ken niet eens alle studenten van mijn opleiding bij naam.
Ik wens F sterkte, wie en waar hij ook is.
Over verbondenheid gesproken: ik kan (boehoehoe) niet komen bij de 7-year itch!!! Ik moet, in alle verbondenheid, naar een concert. Herstel, ik wil naar dat concert. En ik heb besloten er naartoe te gaan. Sorry aan alle oud-collega's van een zekere (middel)grote hbo instelling in het Westen van het land. Ik zal jullie nog persoonlijk op de hoogte brengen. Maar hiermee is ook deze roddel dus al weer de wereld in...

J

Rik Almekinders zei

Het was even zoeken, maar de HU had in 2009 bijna 40.000 studenten. *Jullie* zijn dus groter van *wij*.