dinsdag 1 juni 2010

nog 3 opdrachten (100LC)


4. De universele opwindoplader
(elektrotechniek / industrieel ontwerpen / materiaalkunde)
Het eerste wat veel mensen te binnen schiet als ze bedenken wat ze zelf - actief - kunnen doen om energie te besparen, is om hun eigen fysieke kracht daarvoor te gebruiken. Dus bij het fitnessen een accu opladen of kleine elektrische apparaten aandrijven met een zwengel. Veel opladers zijn (helaas) ontworpen voor slechts één apparaat. Daarnaast bevatten opladers en accu's vaak tamelijk veel milieubelastende materialen.
Opdracht: ontwerp een oplader met en zwengel voor verschillende kleine elektrische apparaten, en een grote variant die aangesloten kan worden op allerlei fitnessapparaten.

5. Vitrage (designacademy)
Het karakter van veel gebouwen wordt bepaald door de fragiliteit van het glas en van de kozijnen. Als deze gebouwen worden gerenoveerd, dan worden de kozijnen en het glas vervangen (t.b.v. de isolatie), maar gebouwen veranderen daar vaak wezenlijk door. Er zijn mensen die dat jammer vinden. Een klassieke maar matig doeltreffende manier om een oud raam te isoleren is met vitrage. Mensen die van oude kozijnen houden niet per se van de vitrage de nu te koop is.
Opdracht: ontwerp vitrage waarmee een oud raam optimaal geïsoleerd kan worden.

6. Eiwitsnacks (voeding)
Zoals bekend is de vlees- en visindustrie in zijn algemeenheid een zware belasting voor het milieu, op veel verschillende manieren. Helaas vindt bijna iedereen vlees en vis erg lekker; er wordt steeds meer van gegeten. Vlees en vis bieden iets dat niet makkelijk te vervangen is door iets dat net zo lekker is: eiwit.Toch zijn er allerlei andere eetbare eiwitten voor handen die het milieu niet belasten en die toch lekker zouden kunnen zijn.
Opdracht: ontwerp een verpakte smakelijke snack uit een plantaardig of dierlijk eiwit dat geen enkele milieubelasting geeft.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hee Rick,

Goeie ideeen komen nooit alleen. Ik weet dat Enviu een project heeft draaien voor een gezonde snack zonder dierlijke eiwitten. (ik kan niet op de naam v/h poject komen) Enviu zou sowieso misschien wel een leuke partner zijn voor 100 LC.
zit er overigen scopyright op je opdrachten?

Groetjes, Meggie

Rik Almekinders zei

Nee, mijn opdrachten zijn open scource. Misschien zit er copyright op mijn teksten: auteursrecht. Maar ik vind het op dit moment niet nodig om dat recht te laten gelden. Trouwens, ik geloof niet eens dat het nodig is.

Leuk: Enviu. een idee wat dat is, trouwens.

Pieter zei

Haha Rik, toch een fraai stukje zwerfvuil! En eens: bij het plaatsen van glas in een oud gebouw wordt helaas maar al te vaak het aanzien van het gebouw veranderd.