dinsdag 22 juni 2010

renoveren

Het Pieter Nieuwland College, een morsige grote-stadsmiddelbareschool waar ik bijna dagelijks langsfiets, wordt gerenoveerd. Met veel geweld, vind ik. Alle peuter-, snot- en graffitikunst die vele generaties middelbare scholieren gratis aan deze school geschonken hebben wordt in één klap en stelselmatig verwijderd. Met drilboren.

Ik ben niet eens nieuwsgierig wat deze renovatie zal opleveren, omdat ik het al weet. Een zielloze en volstrekt inwisselbare kantoorruimte, los van tijd en ruimte, hinderlijk nutteloos. Ik moet weer op zoek naar een ander rustpunt op mijn fietsroute. Op de hoek van de Middenweg en de Kamerlingh Onneslaan staat een oude telefooncentrale bescheiden te verstoffen. Niet verder vertellen aub!

Waarom zou je renoveren? Je kunt het beter meteen helemaal afbreken.

7 opmerkingen:

erik zei

Waarom niet gewoon laten vervallen, zoals Midas Dekkers betoogt in De vergankelijkheid

Rik Almekinders zei

Hij weet het vast lekker te zeggen, Midas (die eigenlijk Wander heet).
Overigens is goed onderhouden, het liefst met groene zeep en een zachte borstel, het enige dat nodig is. Dan vervalt het toch niet? Het jij wel eens een gebouw dat in gebruik was zien vervallen? En echt tot een ruïne, bedoel ik.

Anoniem zei

Ja, maar dan meer stallen en kippenhokken... Groene zeep kan daar trouwens ook geen kwaad!

Anoniem zei

Ja, maar dan meer stallen en kippenhokken... Groene zeep kan daar trouwens ook geen kwaad!

Rik Almekinders zei

Vervallen stallen en kippenhokken? En hoe zag het gedeelte eruit dat nog gebruikt werd door mensen?
Hadden de dieren te lijden onder het verval?

erik zei

Ik wist niet dat het je ging om bewoning door mensen. Maar ja: ik heb ook wel halfingestorte beorderijen gezien waarin oude boeren nog woonden. Als een voorjaarsstorm de schoorsteen omblaast of dakbinten doorrotten, wat ga je dan met groene zeep beginnen?

Rik Almekinders zei

Ik vind een dakbint vervangen wel weer iets anders dan alles eruit rammen, vervangen door beton en kogelvrij glas.
Mooi, poëtisch gezegd, trouwens: "Als een voorjaarsstorm de schoorsteen omblaast of dakbinten doorrotten, wat ga je dan met groene zeep beginnen?" Het is alsof je het meegemaakt hebt. Echt prachtig!