dinsdag 28 december 2010

hennep

Aanvankelijk heette dit blog een mannenblog. Dat was ironie die zo ingewikkeld was dat ik 't zelf niet meer begreep, maar dat is precies de kracht van ironie: het verbergt onvermogen en paniek. Ik zou niet willen dat techniek een mannending was, maar de realiteit is dat techniek dat natuurlijk wel is.

Ik was op bezoek bij mijn Engels-Nederlandse vriend J, een man die uit een ingenieursgezin komt en met wie ik over alle soorten techniek kan praten, liefst vanuit een sociaal-cultureel perspectief. Bijvoorbeeld over het verband tussen eutrofiƫring van het kustwater en de gesloten vorm van havenpieren. En over auto's natuurlijk, die alleen nog rondrijden voor male bonding; alles aan auto's heeft betekenis vanuit een sociaal-cultureel perspectief.

Maar het hoogtepunt was toen we samen iets gingen repareren. Aanleggen zelfs: een radiator namelijk, in de badkamer. J is ouder dan ik en heeft duidelijk meer ervaring. Bovendien was ik in zijn huis, dus mijn taak was vooral toekijken, commentaar leveren, dingen vasthouden. Het ging om een honderd jaar oude radiator'plaat' (door J de plaat genoemd), die hij aansloot zonder de ketel uit te zetten. Het duurde langer dan gepland, maar het lukte. En dan vooral doordat J geen gastape (die witte plastic troep! weg ermee!), maar hennep gebruikte om alle schroefverbindingen waterdicht te krijgen.

4 opmerkingen:

jelle zei

ha! onze loodgieter (hij is 23 jaar oud) deed precies hetzelfde: paardenhaar, in plaats van gastape ('dat moet nu eigenlijk, tegenwoordig, maar ik gebruik liever paardenhaar'). met die actie werd het LEK gedicht dat de timmerman-tegelaar-douche-bouwvakker daar had gemaakt bij het installeren van de mengkraan)

leuk, zo'n mannenbondingsblog

Rik Almekinders zei

Paardenhaar en hennep mogen niet omdat al het organische materiaal dat in aanraking komt met warm water de kans zou verhogen op legionella. In het cv-water, godbetere!
Ik weet niet in hoeverre gezonde jongens zoals jij en ik gevoelig zijn voor legionella, of onze kinderen en partners. Misschien als je de tachtig gepasseerd bent, of anderszins fysiek iets minder weerbaar bent. Tsja. Dat zijn interessante maatschappelijke keuzes.

jelle zei

hm
bij mij zit het in de douche, niet in de cv.
gevaarlijk?

Rik Almekinders zei

Misschien als je je verwarming thuis een jaar lang hebt laten aanstaan terwijl je geƫmigreerd was, en bij thuis komst is je inmiddels aan parkinson lijdende zeer bejaarde moeder de eerste die een glas warm water wil drinken uit jouw mengkraan, ... dan is het handig om die kraan even te lopen voordat je haar dat laat doen.