Carlo Petrini, de oprichter van Slow Food - een beweging - beweerde afgelopen zondag in het VPRO-programma Trendspotting dat er op dit moment (gemiddeld) voedsel wordt geproduceerd om twaalf miljard mensen te voeden. Maar dat daarmee dus slechts zes miljard mensen gevoed worden. En dat dus het voedsel voor de overige zes miljard - dat dus niet nodig is - wordt weggegooid. Dus.
Ik neem aan dat als Petrini zijn verantwoordelijkheid goed begrijpt, deze uitspraak correct is. Nu probeer ik hem te begrijpen. Ik ken geen consumenten die vier ons biefstuk kopen met de bedoeling om twee ons daarvan direct in de vuilnisbak te gooien. (Wel hoorde ik prime-time op Sky Radio een tamelijk tuttig reclamespotje dat het opwarmen van kliekjes aanprees. Ik dacht: wie betaalt eigenlijk voor dat spotje?)
Misschien bedoelt Petrini iets anders met weggooien dan ik. Het ergste voorbeeld van verspilling dat ik kon vinden waren de afgebeelde tomaten op landbouwgrond. Niet fraai, maar is dit weggooien? Dit is hergebruik, lijkt me. Ik wil wat zuiniger gaan leven, dus ik zou heel graag willen weten waar dat weggegooide eten voor zes miljard mensen zich precies bevindt. Gratis af te halen, toch?
vrijdag 3 december 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
17 opmerkingen:
Er worden ook enorm veel aardappelen weggegooid, alleen maar omdat ze niet precies de goede grootte hebben of gekke putjes.
En ik heb ooit in een restaurant gewerkt, wat daar allemaal niet weggegooid werd! En we mochten het niet meenemen naar huis.
Ik geloof hem wel, denk ik.
Ik vind aardappels met gekke putjes walgelijk. Maar weggegooid: zelfs als ze in de verbrandingsoven gegooid worden leveren ze nog warmte op.
En hoe aak eten Nederlanders in de horeca meer dan de helft van hun bord niet leeg? Sorry, dat is echt niet elke dag.
over dat restaurant: het was een tent met steengrillen en barbecue-en. Ik moest dan bij alle steengrillen 4 eieren in een schaaltje op tafel zetten. NIEMAND bakte daar ooit een ei in de periode dat ik daar gewerkt heb. Maar die rauwe eieren waren niet meer te vertrouwen als ze de hele avond naast een steengril gestaan hadden. Ik heb dus elke avond dat ik daar werkte X tafels keer 4 eieren weggegooid. En aan het eind van de avond gingen ook altijd allle stokbroden in de prullebak (de gewone prullebak trouwens, geen biobak). Soms wel 10 of 20 stokbroden: over.
Volgens mij heeft Petrini het (ook) over het teveel eten in het rijke deel.
Ja, dat doen restaurants. Tijdens mijn dienstplicht werkte ik wel eens in de spoelkeuken. In het leger mag met één bon (fl 3,50 oid) onbeperkt opgeschept worden. Dat betekende allerlei half leeggegeten borden, soep en toetjes, die ik bij elkaar moest gooien in een klotsend olievat. Al die lekkere dingen samen leverden een behoorlijk weerzinwekkende brij op, en die was voor de varkens. Het is niet elegant, maar wel hergebruik, toch?
Misschien is het een leuke actie om op recensie-sites van restaurants per restaurant te gaan vertellen wat ze met hun afval doen. Hoe heette dat restaurant waar je werkte?
Er 'is' in het arme deel natuurlijk ook genoeg voedsel. Alleen 'is' daar niet 'genoeg' fastfood, dat op een listige manier heel aantrekkelijk wordt gemaakt.
Ja, ik was niet zo duidelijk, sorry. Ik heb ook niet zoveel nieuws te melden, hoor! Ik denk alleen dat elke plek op aarde in potentie genoeg te eten te bieden heeft om de bewoners te voeden. Inderdaad, sommige plekken zij misschien een tikkeltje overbevolkt (Delft-zuid bijvoorbeeld) en zullen dus een beroep moeten doen om het omliggende Delfland. Dat systeem is uit de hand gelopen, en de voedingsindustrie heeft daar belang bij, helaas. Geen originele inzichten hier.
vlak de sahara niet uit. hij wordt steeds groter en het is best lastig daar een bloemkool tot wasdom te brengen.
ik ben nog steeds wel enthousiast over het plan om alle technologen daadwerkelijk "goederen-herverdelingstools" te laten ontwikkelen (boten treinen en infrastructuren en bijbehorende webdiensten), in plaats van "energie-zuinigheidstools".
Er wast doch wel *iets* in de Sahara? Of echt helemaal niks?
Dat technologe-plan van jou, is dat een plan van jou of is daar ook al een TED-talk over geweest?
in namibie troffen wij de welwitschia. ken je die? dat is een mooie plant joh, over duurzaam gesproken.
welwitschia
over die TED-talk, ik dacht dat ik er een weblogje over had geschreven of een reactie op jouw log ergens - maar ik kan het niet meer terugvinden! (en dan bestaat het niet).
oja over die welwitschia voor als je niet het hele artikel wilt lezen, de duurzaamheid zit hem hierin:
"The age of the plants is difficult to assess, but they are very long-lived, living 1000 years or more. Some individuals may be more than 2000 years old."
Morgen om 10 uur de laatste aflevering van "The foods that make billions" op de BBC. Nog meer food for thought over dat onderwerp.
Wel erg jammer dat de BBC zegt "Wat de engelsen betalem mogen alleen de engelsen downloaden" waardoor je de eerdere excellente afleveringen niet kan terugkijken...
gr. Meggie
Meggie: ik ga met kerstmis naar Engeland. Zal ik een lijstje te downloaden programma's van jou meenemen? Of zie ik het nu allemaal weer veel te zonnig?
Jelle: wat is er nou precies duurzaam aan de onsterfelijkheid van de welwitschia? Is hij eetbaar? Leeft hij door in je maag en in het riool? Dat lijkt me eerder eng dan duurzaam, trouwens.
Bij mijn stukje over kapitalisme (op 19 november) schreef jij: *als ze in delft nou eens echt werk gingen maken van een container-schip-trein-boot-bus-computer-netwerk waarmee ECHT alle goederen eerlijk over alle mensen zouden kunnen worden verdeeld.* Is dat het opstapje naar jouw TED-talk? Kun je iets meer vertellen hoe je deze revolutionaire rol van de ingenieur precies voor je ziet?
hee RIK!
ik vond de welwitschia wel duurzaam omdat hij zo lang leeft. dus hij is zelf 'duurzaam' in de zin van dat hij niet snel kapot gaat en 'vervangen' moet worden. maar dat is natuurlijk niet precies duurzaamheid. ik vond het ook wel mooi te bedenken dat deze plant al 1000 jaar geschiedenis heeft meegemaakt, en eerst dacht ik goh, die heeft 'alles voorbij zien komen' maar toen realiseerde ik me dat die plant zeer waarschijnlijk alleen maar 1000 jaar kan worden als hij in een omgeving leeft waar nagenoeg niets 'voorbij komt' dus voor die plant is 1000 jaar waarschijnlijk niets (2 keer een ruiter te paard en 1 x een landrover die langskwam, ofzo).
ik kom terug op mijn TED talk, volgend jaar wil ik ermee op TEDxAmsterdam staan dus dat moeten we even goed voorbereiden, jij en ik, Rik! :-)
Ja leuk, een TED-talk. Laten we dan ook een grafiek verzinnen, want zonder grafiek heb je geen goeie talk, vind ik.
Ha Rik
Ik ga ook met de kerst naar engeland, dus misschien komen we elkaar nog tegen. Ga je ook met de boot? Dat slaapt zo lekker.
Ik heb een liwve nerd van een man die voor mij de downloads gevonden heeft. Dus als je nog wil kijken kan ik ze sharen
Met de boot naar Engeland, ja. Naar Newcastle, om precies te zijn.
Ik wil best sharen, maar ik ben dan weer niet het type nerd die begrijpt hoe dat moet.
Over de TED-talk wordt inmiddels verder gefantaseerd op jellevandijk.org.
Een reactie posten