maandag 24 januari 2011

inĝenieroj vastu kapitalismo


inĝenieroj vastu kapitalismo is Esperanto en betekent, volgens mij, Ingenieurs tegen Kapitalisme. Ik heb het zelf in het Esperanto vertaald, omdat ik mijn initiatief graag een robuuste naam wil geven. Kapitalisme lijkt me een internationaal probleem, en dan is het verleidelijk om een Engelse naam te kiezen voor de nieuwe beweging, maar ik vind het Engels op zijn minst een imperialistische, maar eigenlijk wel echt een kapitalistische taal.

Jelle van Dijk en ik gaan een TED-talk doen over wat wij (ontwerpers, ingenieurs) kunnen doen om het kapitalisme te bestrijden. Eerlijk gezegd heb ik nog geen idee hoe ingenieurs dat zouden kunnen doen. Wij - de ingenieurs - hebben er in ieder geval nog geen weet van, hoe we het machtige raderwerk van de moderne samenleving tot verandering kunnen dwingen. Wij zijn ons niet bewust van onze macht.

Kapitalisme gaat volgens mij over schaarste (die er niet echt is). Werk, dat is er bijvoorbeeld genoeg, en arbeidskrachten ook. Energie is er genoeg, net als voedsel en woonruimte. Is het misschien een taak voor ingenieurs om aan de wereld te vertellen wáár al die gratis energie, voedsel, arbeid enzovoorts af te halen is? Ik denk dat bij uitstek ingenieurs dat kunnen weten.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Lieve Rik,

De werled veranderen door uiterlijke systemen te veranderen is zoooo vroige eeuw.

Volgens mij was je helemaal "spot on" met je verhaal over leifde bij het het boek Freedom.

De revolutie van deze eeuw zal de revolutie van het hart zijn.
En dat zit op zih bij de meeste ingenieurs wel op de goede plaats, het is de communicatie waar ze moeite mee hebben.

Rik Almekinders zei

Hai Meggie,

Ik ben van de vorige eeuw, dat kan ik ook niet helpen. Ik geloof best dat de revolutie van de 21e eeuw er eentje van het hart is, en volgens mij is mijn stukje ook in die termen geschreven. Misschien was het woord 'dwingen' geen handige keuze, omdat dwingen veronderstelt dat je de verandering op een of andere manier nodig hebt, terwijl het niet meer is dan ets wat ik erg graag wil.
Maar mijn oplossing: vertellen waar (een soort uitgebreide versie van gratisoptehalen.nl, is toch op een liefdevolle manier heel ondermijnend?

Unknown zei

Ja, nee joh,

Ik bedoel ook gewoon, helemaal goed dat je tegen het kapitalisme bent. Maar ga dan in jullie TED talk niet in de valkuil van een nieuw systeem voorstellen trappen.

Want zoals Elly en Rikkert al zeiden: systemen, systemen, pas op voor systemen, ze hbben gee hart geen hoofd en geen haar, pas op voor systemen daar loert het gevaar

Rik Almekinders zei

Misschien zit er in de liefde ook wel een systeem. Ik noem even wat steekwoorden: dankbaarheid, aandacht in het nu, acceptatie, het besluit nemen om zelf gelukkig te zijn, ...

Dat jij Elly en Rikkert citeert verraadt dat jij ook al wat langer meegaat. Hoewel je natuurlijk ook gewoon een liefhebber kunt zijn.