dinsdag 4 januari 2011

datumwisseling

Ik laat mijn zoon steeds onbesuisder los het mijnenveld van de moderne technologie. Jakob gaat met de tram en hij gaat naar het museum en hij gaat de winkel in. Wij proberen hem uit te leggen wat een zonegrens is, omdat die elke keer door de omroeper in de tram bij de Zuiderzeeweg wordt genoemd, ondanks dat we die tram met een strippenkaart niet meer inkomen. Over de ov-chipkaart weet Jakob dat blieb-blieb: goede reis betekent, en dat bloeb betekent dat de ov-chipkaart opgeladen moet worden. Of andersom, want ik ben nauwelijks een sterrenkind, dus ik onthoud dat niet.

En zoals ik me had voorgenomen zou ik ook luisteren naar wat hem in het mijnenveld allemaal dwarszit. Eind december bleef hij me vragen: waarom begint het nieuwe jaar om 12 uur 's nachts? En ik zeg dan wat ik zeg, bij zo'n technische misser: omdat de ontwerpers dat hebben bedacht. Iemand - een besluitvaardig iemand - heeft ooit bedacht dat de dag middernacht eindigt (en het jaar dus ook). Besluitvaardig: een vakbroeder. Een ontwerper.

Maar, inderdaad, erg navolgbaar vind ik zijn keuze niet. Waarom is de nacht, die op een dag volgt het begin van de nieuwe dag, en niet de ochtend? Voor mij begint de nieuwe dag 's ochtends. Zeker niet 's nachts, als ik zuur riek van een dag hard werken en vermoeid me overlever aan reinigende dromen die de dag van me afspoelen. De klok mogen ze van mij verder ongemoeid laten, maar de datumwisseling s.v.p. voortaan om 6 uur 's morgens.

2 opmerkingen:

jelle zei

maar dan zou het dus ook in de ochtend 0:00 uur moeten zijn, toch? want dat vind ik dan wel weer logisch, dat we met niets beginnen.

Dus een uur of 7 wordt dan 0.

Of zonsopgang, dan krijgen we een relatieve start, die door het jaar heen wisselt.

Rik Almekinders zei

Nou, ach. Dat hoeft van mij niet zo. Dan moet iedereen weer opnieuw leren klokkijken.
]Hoewel het probleem opgelost is door de wijzerplaat 180 graden te draaien, zodat zes uur er hetzelfde uitziet als wat nu 12 uur is. Hoe je die tijd dan moet noemen, dat weet ik niet. Het lijkt me niet zo *praktisch*. Ik vind het niet nodig dat een nieuwe dag met 0.00 begint. De dag begint toch ook niet overal met corn flakes, terwijl dat toch ook heel logisch is?