dinsdag 13 januari 2009

slapen (2)


Dat ik zo goed sliep, alleen, in mijn halve pup-tentje in de sneeuw (zie slapen (1) van 13 januari), komt door de fabelachtige militaire slaapzak, die ik weer moest inleveren toen ik uit lafheid besloot om een gewetensbezwaar te hebben. Ach, wat een goede slaapzak was dat. Hij stonk een beetje, maar hij isoleerde fenomenaal. Want dat is wat een slaapzak moet doen: isoleren. Het pup-tentje was tegen de wind.

Mevrouw Dutch Comfort stapelt, als zij kou lijdt, op haar winterdekbed een tweede dekbed, en dan nog twee spreien en een slaapzak. Dat wordt een zware stapel, en ik geloof niet in die stapel. Misschien word je door zo'n stapel wel effectief in slaap gedrukt, maar tegen de kou helpt het volgens mij maar matig. Ik geloof niet, dat veel, maar door het eigen gewicht in elkaar gedrukt dons goed isoleert.

Dan de voluminöse Federbette die je in Oostenrijk in je hotelkamer vindt! Een soort traag ademend zeedier, dat je als een ballon kunt laten leeg lopen, maar dat zichzelf altijd weer opblaast. Voluminöse Federbette zijn altijd kraakhelder, en ik vermoed dat het op een of andere manier juist die helderheid is die voor de perfecte isolatie van de lichte luchtigheid zorgt.

1 opmerking:

Auping zei

Dit herken ik! Jaarlijks kamperen eindigt altijd in een veel te warme nacht omdat mijn partner altjd 10 dekens opstapelt. Dan maar liever in een tentje met zo'n handige slaapzak.