donderdag 12 maart 2009

windmolen


Wat de Randstedelingen bij mijn emigratie al aankondigden is waar: je hebt daar in Groningen altijd tegenwind, welke kant je ook op fietst. Het is dus wel een beetje stom om hier in Groningen de windenergie niet te gebruiken. Alleen mag het hier niet zomaar, met zo'n grote witplastieken ventilator. Groningen is een kleinschalig landschap, waar zulke witte ufo's er een beetje verdwaald bij staan.

Ik heb eigenlijk nooit begrepen waarom de talloze molens uit omstreeks achttienzevenenzestig niet gewoon gebruikt worden. Ik heb wel eens gelezen dat dat, wegens het monumentale karakter, óók al niet mag. Ze mogen wel draaien, maar ze mogen onder geen beding gebruikt worden om energie op te wekken. Verbieden, ik vind dat zo'n zwaar middel, als je wilt aanmoedigen dat mensen zorgvuldig met erfgoed omspringen.

Wat me uiteraard ook tegenstaat aan grote witte windmolens, is dat ze elektriciteit opwekken. Die draaiende-wiekenergie, die zou toch ook duurzaam en goedkoop opgeslagen moeten kunnen worden in omhooggepompt water, in perslucht of in warmte?

1 opmerking:

erik zei

Wat die grote witte molens zouden moeten doen is niet energie opwekken, maar gewoon de tegenwind weghappen!