woensdag 16 juni 2010

creatieve ruimte

Je kunt met één muisklik van hier bij Jelle van Dijk komen. Ik kom daar geregeld, eigenlijk vrijwel meteen elke keer nadat hij iets gepost heeft (zijn naam schuift dan vanzelf naar boven in de lijst hier links). Ik ben dus supporting Jelle and his environment - OWYCBP! (Wat die afkorting betekent begrijp ik niet). Via Jelle heb ik mij opgegeven voor een symposium, morgen. Het symposium heet Creative Spaces Design en hierover zeggen de organisatoren van het symposium dit: an exploration of factors that make spaces better equiped for creative group processes. Dat ik me opgaf voor het symposium leek mij erg supporting.

Maar ik kan morgen niet. Morgen moet ik werken. Ik moet het soort werk doen dat ik niet kan afzeggen en ik was vergeten om mezelf morgen tegen inroostering te beschermen. Ik vind het vooral jammer dat ik Jelle dus niet kan supporten. Zou het supporting zijn als ik hier eens ga beschrijven hoe ik denk dat een creatieve ruimte ingericht moet worden? Op LinkedIn sta ik immers bekend als een playroom-engineer.

Ik geloof niet dat spaces equiped moeten worden voor creative group processes. Ik zou ze juist willen dequippen. Met name beamers, wifi-aansluitingen en exotisch gevormde design-meubeltjes moeten halsoverkop de ruimte uitgeflikkerd worden. Een speelkamer is een ruimte voor ontwikkeling, en in een speelkamer staat vooral helemaal niks. Niets wat de creatieve interactie tussen mensen zou kunnen verstoren. Niets, wat één van de leden van de groep per ongeluk status verschaft (degene die weet hoe de beamer werkt, bijvoorbeeld). Het is wel fijn als de ruimte aangenaam kan worden gemaakt voor (en door) alle leden van de groep. Het moet schoon en ordelijk zijn. De stoelen moeten lekker zitten en de kachel moet ingesteld kunnen worden. Kom hier maar eens om!

5 opmerkingen:

erik zei

Prachtig, dequippen. Je bent de eerste Nederlander die het online gebruikt, volgens Google tenminste. Je schrijft: "Niets wat de creatieve interactie tussen mensen zou kunnen verstoren." Wat een losers die zich door een designstoeltje laten verstoren...

Rik Almekinders zei

Je bent niet mild, Erik. Ik denk dat bijna iedereen zich door een designstoeltje laat verstoren. Sterker nog; ik denk dat dat het enige nut van designstoeltjes is: het plebs te verhinderen te denken dat ze creatief zouden kunnen zijn.

Anoniem zei

nee toch... http://designstoel.nl/

Rik Almekinders zei

designstoel.nl geeft in mijn browser een volkomen lege pagina. Is dat wat je bedoelt? Doet me denken aan de krant die een kunstenaarskennis van mij maakte: onbedrukt krantenpapier in elkaar gevouwen, dagelijks thuis bezorgd. Een tijdje had deze krant ook enkele abonnees.

Rik Almekinders zei

Ik heb designstoel.nl open gekregen, .... welke anonieme oelewapper sluist de geïnteresseerde lezer via een reactie door naar de meubelporno van Gilsing Wonen in Zevenaar???