Gisteren kwam het eerste afstudeerproject van de stichting 100LC tot een besluit met het afstuderen van Jeroen. Jeroen kreeg van de afstudeercommissie een 6 als eindcijfer. De voorzitter van de commissie vroeg mij achteraf hoe Jeroen zich over deze 6 voelde, wat ik een mooie vraag vind. Ik kan die vraag niet voor Jeroen beantwoorden, dus ik zei dat ik nog nooit gemerkt heb dat iemand in de goede werkelijkheid uiteindelijk geïnteresseerd is in cijfers voor afstudeerwerk. De voorzitter van de commissie weersprak dat: volgens hem vragen bedrijven cijferlijsten op. Nu zit ik me af te vragen waarom opleidingen überhaupt nog (lage) cijfers geven voor de leerprestaties van de mensen die zij met een diploma een kans moeten gaan bieden in de wereld.
Jeroens werk was niet klaar: er is geen prototype van de energiebesparende douche, dus de fabelachtige energiebesparing die zijn berekening voorspelt kan helaas niet aangetoond worden.
Ik heb van Jeroens project geleerd dat het niet handig is om een afstuderende student zo alleen een project te laten doen. Zeker een project dat gaat over duurzaamheid, zo duurzaam als mogelijk is, fuck you als het in strijd is met een technische traditie, lukt alleen in een veilige groep mensen die steun geeft. Het lukt me niet om die veiligheid na de zomervakantie te organiseren voor de eventuele fuck-youstudenten die ik voor de stichting 100LC wil werven. Nieuwe afstudeerders worden dus verdaagd tot februari 2011.
donderdag 24 juni 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
7 opmerkingen:
Ben benieuwd of de benaming "fuck you studenten" positief of negatief uitpakt qua werving.
Meggie
Nou, er is nogal een uitgebreide intake, en op de website van 100lc zal ik de term niet bezigen. Maar een beetje bozigheid, daar houd ik wel van. Is de benaming fuck-youstudenten dan misplaatst?
Ik merk in mijn praktijk wel waardering voor cum laudes, maar inderdaad verder niets van eindcijferinvloed.
Ik kan me voorstellen dat een sfeer van vertrouwen belangrijk is, maar ik zie conflict met de 'technische traditie'. Er zijn zat afstudeerders die duurzaamheid als focus hebben, toch? Een samenwerking met een (potentiële) fabrikant hoeft de sfeer toch niet te benadelen? Of heb je wat tegen een prototype?
Erik, zie je wel of geen conflict met de *technische traditie*? Bij *ons* zijn geen studenten die duurzaamheid als focus hebben. Tenminste, ik heb ze nog niet gezien. Ik begrijp niet wat een (potentiële) fabrikant ermee te maken heeft. Volgens mij zitten we langs elkaar te bloggen, hier.
Ach, ik was het woordje 'niet' vergeten achter "ik zie conflict met de 'technische traditie'".
Ik concludeerde uit jouw 'alleen' en het ontbreken van een prototype dat er geen (potentiële) fabrikant bij betrokken was. Wel handig voor contacten, kennis, een prototype en het overtuigen van de commissie, dacht ik stilletjes. Enfin, zand erover. Nog steeds boos?
Nou, er was geen prototype omdat Jeroen het niet voor elkaar gekregen had. Op zich zelf was dat een nuttige mislukking; het is alleen jammer dat bij mijn opleiding aan onze studenten niet geleerd wordt om trots te zijn op hu nuttige mislukkingen. Hoe was dat hij IO eigenlijk? Volgens mij hebben we daar in beginsel toch wel een heel klein beetje geleerd dat mislukken er ook gewoon bij hoort. Da's toch mooi, van die put waar ik graag in spuug.
Misschien leg ik ook nog een keer iets duidelijker uit waarom 100% duurzaamheid in strijd is met de *technische traditie*. Is wel een logje waard, denk.
Een reactie posten