vrijdag 25 juni 2010

seven year itch


Blijkbaar bestaat de Haagse opleiding Human Technology ongeveer nu zeven jaar. Vandaag vierden we dat, in Den Haag uiteraard. Ik ben nu weer terug in Amsterdam en ik kan er verslag van doen, van de viering.

The Seven Year Itch werd georganiseerd door studenten en docenten van de tweede lichting, en ze deden dat bijzonder smaakvol. En een beetje tongue-in-cheek, zoals dat, wat mij betreft, hoort bij Human Techology. Want het is wel een vreemde naam voor een gedenkfeest, die Itch. In de gelijknamige film krijgt Richard Sherman na zeven jaar huwelijk last van extra-marital Itch, bijvoorbeeld door de opwaaiende zomerjurk van The Girl (Marilyn Monroe).

Ik heb eens onderzocht hoe het zit met de extra-professional Itch van de oud-studenten die ik in Den Haag ontmoette. Eén was fietsenmaker en zwemleraar geworden, eentje consultant bij een softwarehuis, eentje headhunter, eentje programmeur, eentje ergotherapeut, eentje 'aankomend' ingenieur, eentje interaction-designer, eentje ondernemer in ont-wikkeling. Ooit maakten we ruzie hoe we het beroep moesten noemen: human technoloog of HT-ingenieur? Of is, in de praktijk, ondernemer-headhunter-zwemleraar-ergotherapeut de beste naam?

10 opmerkingen:

erik zei

Poe, ondernemer-headhunter-zwemleraar-ergotherapeut is misschien wel de eerlijkste naam. Wat vind je er zelf van, Rik? Is er sowieso een HT-afgestudeerde die echt iets met de studie doet?

Ach ja. Ik weet nog dat ik bij m'n oriëntatie op IO hoorde dat er ook afgestudeerden afdreven van productontwerp naar een rol als bijvoorbeeld ziekenhuisdirecteur werden. Ik koos, en ben nog steeds erg blij met m'n studie. Hoewel ik natuurlijk zelf ook ben afgedreven naar digitale producten...

Rik Almekinders zei

Volgens mij doen ze allemaal *iets* met hun studie.

Ik ben er nog steeds niet uit wat ik nou van IO moet vinden. Ik vind bijvoorbeeld de *ontwerpmethode* nergens op slaan. Ik geloof dat een studie er alleen voor dient om een netwerk op te bouwen. Ik heb jou daar leren kennen, bijvoorbeeld.

erik zei

Welke ontwerpmethodologie hang jij dan aan? Het gaat dus meer om kennissen dan om kennis? Hoe geef jij dat op je huidige opleiding vorm? Ben benieuwd!

Rik Almekinders zei

Je bent wel op dreef! Je aforisme over kennis en kennissen kan zo i de succes-agenda.

Ja, dat is een goeie vraag. Mijn intuïtie zegt dat er veel meer creativiteit in mensen zit dan je er met een methode uit kunt krijgen. Volgens mij zijn nabijheid en vertrouwen sleutels tot creativiteit.

Paul zei

... dat het inmiddels blijft hangen bij Human Technologiër (lees: HT-er).

Rik Almekinders zei

Is dat zo, Paul? Bijven jullie hangen bij HT-er?

Unknown zei

Ik heb mezelf en anderen ook altijd voorgehouden dat je bij HT niet zozeer een vak leert (timmerman bv) alswel een bril krijgt aangemeten. Je leert door die bril anders naar de wereld te kijken waar jij in zit: ondernemer, headhunter, zwemleraar. Ik geloof ook dat alles wat je leert jou uiteindelijk vormt in hoe je beslissingen maakt.. Dus alle afgestudeerden gebruiken de skills die ze hebben geleerd (of misschien al in zich hadden) wel. Ook al zijn er nog maar weinig vacatures voor 'human technoloog'/'HT-er'/'human technology ingenieur'

Leuk dat je over the 7 year itch schrijft :)

Rik Almekinders zei

Het was een leuk feestje. Ik had wel langer willen blijven, maar Den Haag - Amsterdam is echt een wereldreis. Ik was in totaal vijf uur onderweg (heen en terug).

Dus het is: ik heb geen kennis opgedaan, maar een bril opgekregen. dat zullen die vermaledijde 'competenties' wel zijn. Gaat het om kennis of om kennissen (zie commentaar van Erik)?

Unknown zei

ik denk de combinatie. Als je wel kennissen hebt, maar ze niets kan vertellen omdat je geen kennis hebt heb je daar nog niets aan. Maar belangrijk is dus wel dat je sociale vaardigheden opdoet, anders kan je nergens heen met je kennis. Kennis is er om te delen, anders heb je er niets aan.

Oh en dan moet ik denken aan Matt Ridley die ik toevallig gisteren zag:
www.ted.com/talks/lang/eng/matt_ridley_when_ideas_have_sex.html

Unknown zei

De link gaat naar een ted talk van Matt Ridley, 't heet: 'when ideas have sex'.