donderdag 10 juni 2010

stemrecht

Het lijkt erop dat verkiezingen gaan over de toekomst. De nabije toekomst, zeker, maar toch ook de zeer verre toekomst van - pak 'm beet - over drie jaar. Waarom hebben kinderen dan eigenlijk geen stemrecht? Drie jaar is - zeker voor een kind - ongelofelijk lang en concreet. Ik denk dat het argument tegen kinderstemrecht is dat kinderen niet zelfstandig zouden kunnen nadenken. Zelfs als ik dat zou geloven, lijkt me zelfstandig nadenken een erg zwaar criterium om op te selecteren. Ik ken eigenlijk niemand die zelfstandig kan nadenken.

Ik kan me wel voorstellen wat er gebeurt, als alle kinderen mogen stemmen: een zuigeling wordt door een geblinddoekte stembureaumedewerker in het stemhokje op de statafel gelegd (misschien moet daar een hekje omheen?); misschien gaat het kind iets doen met het potlood en het stembiljet; wat mij betreft geldt elke nieuwsgierige aanraking ervan als een geldige stem. Als het kind gaat huilen is het tijd om 'm terug te laten bezorgen bij de moeder.

Vermoedelijk stemmen alle zuigelingen blanco, wat ik een mooie en verstandige stem vindt. Meer vertrouwen in de goede afloop kun je toch eigenlijk niet hebben, dan door blanco of helemaal niet te stemmen, lijkt me. Vervolgens begrijp ik ook niet waarom alle niet-stemmers (25% van Nederland heeft gisteren niet gestemd) niet als niet-stemmers vertegenwoordigd worden in de Tweede Kamer. 38 lege stoelen, die geen enkel kabinet steunen, geen moties indienen, geen kamervragen stellen. Dat dwingt de resterende 112 kamerleden om werkelijk samen te werken.

8 opmerkingen:

kris de decker zei

Dit is zowat het enige stukje over de verkiezingen dat ik de moeite van het lezen waard vond. Het zou inderdaad zo moeten zijn dat je als kiezer de mogelijkheid zou moeten hebben om voor een lege zetel te stemmen. Ik herinner me een Belgische politicoloog die zo'n "partij van de lege stoelen" een jaar of 10 geleden voorstelde in de krant "De Financieel Economische Tijd". Helaas ben ik zijn naam kwijt.

Rik Almekinders zei

Hallo Kris! Wat een eer!
Ik vind een hele partij voor lege stoelen nogal een hoop werk voor de kiezer. Bovendien suggereert dat dat mensen die niet stemmen op een lege stoel zouden willen stemmen, wat ik betwijfel. Ik zou het liever zien als een gegeven: 25% van de stemmen is niet uitgebracht, maar ze zijn er wel: kijk maar naar de lege stoelen. Geen mening is ook een mening, vind ik.

kris de decker zei

Rik, ik denk dat jouw systeem inderdaad een beter idee is voor Nederland. Maar als Belg ben ik verplicht om te gaan stemmen, dus kan het hier (daar) alleen maar werken als er effectief zo'n partij wordt opgericht.

In beide gevallen zouden die lege stoelen de belastingbetaler ook wel wat geld besparen, lijkt mij...

Rik Almekinders zei

Ja, dat is ook wat: stemplicht. Ik kan me daar werkelijk niets bij voorstellen. Hoe handhaaf je zoiets? Komt de mobiele eenheid je uit je huis het stemhokje insleuren, met pepperspray en de wapenstok, en desnoods met gericht schieten in de knieschijf? Want alleen een boete geven, dat is geen handhaven, lijkt me.

kris de decker zei

Belgen zijn plichtsgetrouwe mensen, blijkbaar. Er gebeurt helemaal niets als je niet gaat stemmen, er komt zelfs geen boete.

Rik Almekinders zei

Kris, wij spreken wel ongeveer dezelfde taal, maar hoe Belgiƫ van Nederland verschilt wordt opeens voelbaar voor mij (en ik heb me, als inwoner van de grotere natie, in dat wezenlijke verschil tussen Belgiƫ en Nederland natuurlijk nooit verdiept, want zo gaat dat, met grotere naties. Ik was veel te druk om me te verdiepen hoe *wij* van Duitsland verschillen.)

Ik denk dat het iets met het katholieke geloof te maken heeft. Of ik moet zeggen: het heeft te maken met de Hollandse hervormde mentaliteit: *wij* zijn alleen iets verplicht aan God. (Ofzo)

En dan nog begrijp ik de stemplicht niet: werk hij volledig? Gaan alle Belgen stemmen? En als 1% (zeg: de hervormde enclave) niet gaat stemmen, wat gebeurt er met hun stem?

kris de decker zei

Gaan alle Belgen stemmen? Ik heb er zo niet meteen cijfers over, maar iedereen die ik ken is zolang ik me het herinner altijd gaan stemmen, hoe antipolitiek ze ook zijn. Tenzij ze op vakantie zijn, dan stemmen ze niet. En dan komt er dus ook helemaal geen boete.

Ze zijn wel redelijk streng als je wordt opgeroepen om de stemproces te begeleiden en niet komt opdagen.

Die 1 procent die niet gaat stemmen: ik denk dat hun stem als blanco of ongeldig wordt beschouwd.

Rik Almekinders zei

En jullie hebben gestemd (dat zag ik net in het voorbijgaan aan de koppen van de kranten)! De nieuw-Vlaamse Alliantie dus,...
Het is leuk om eens naar de kaart te kijken die Freddy Heineken van Europa getekend heeft (http://nl.wikipedia.org/wiki/Eurotopia), waarbij Limburg (de NL-provincie) bij de nieuwe staat Vlaanderen gevoegd wordt. Er lijkt een soort Nederlandstalige-katholieke opstand in de maak: die seperatistische alliantie van jullie, en die Limburg-revanchistische PVV-CDA (Maxime Verhagen) uit *ons* Limburg.