donderdag 20 januari 2011

biodiversiteit (2)


Nogmaals, ik heb het slechts oppervlakkig bestudeerd, maar wat ik ervan begrijp is dat door koude kernfusie van water (of iets dat erg op water lijkt) een klein zonnetje gemaakt kan worden, opgesloten in magnetische velden. Kleiner dan de zon, maar ook heter dan waar ook in de zon: tweehonderd miljoen graden Celsius. Zie daar de uitdaging die op dit moment in Zuid-Franktrijk gebouwd wordt.

Met zoveel warmte kan ongetwijfeld uit kooldioxyde olie en gas gemaakt worden, die weer kan worden teruggestopt in de aardkorst, of in een autotank, dat maakt dan ook niet meer uit (klimaatprobleem opgelost). Met die hoeveelheid energie kunnen ook makkelijk Mars en Venus uit hun banen geschoten worden, en in de zelfde baan om de zon gebracht worden als de aarde, zodat we er nog twee aardes bij maken, om te voldoen aan de onstuitbare menselijke behoefte om aan groei.

Zou het met die onmetelijke hoeveelheid warmte ook lukken om al het uitstervende leven uit de dna-bibliotheken waar we het halsoverkop in moeten gaan opslaan weer tot leven te wekken? Of is daar iets subtielers voor nodig?

7 opmerkingen:

Unknown zei

maar dat kan over 4 jaar al!
http://www.nu.nl/wetenschap/2422809/mammoet-kan-binnen-vier-jaar-worden-gekloond---.html

Rik Almekinders zei

Ja, klonen wellicht en ongetwijfeld is daar energie voor nodig, maar ik verwacht dat een mammoet zonder zijn ecosysteem weer evengoed kansloos is. Hij is niet voor niets uitgestorven, ... Of zouden de omstandigheden voor de mammoet toevallig verbeterd zijn? (Wat wel ironisch zou zijn).

jelle zei

There is no such thing as a free lunch: waar komt die energie nou precies vandaan, in dat kleine zonnetje?

Rik Almekinders zei

Dit zegt iter erover: 20th century fusion science has identified the most efficient fusion reaction to accomplish in the laboratory setting: the reaction between two Hydrogen (H) isotopes Deuterium (D) and Tritium (T). Isotopen dus. In de uitputtelijkheid van deze isotopen heb ik me nog niet verdiept. Maar waterstof is volgens mij tamelijk talrijk, ...

jelle zei

ik heb ooit wel eens gehoord dat waterstof maken vrij veel energie kost. er is natuurlijk veel waterstof, in water. maar je moet het wel uit het water halen. maar goed - ik weet er Zeer Weinig van, dus wat praat ik..

jelle zei

ik las net ergens dat waterstof vandaag de dag vooral uit olie wordt vrijgemaakt (methaan bijv). dat lijkt me niet echt iets oplossen. dus het moet uit water. dat dat netto meer energie kost dan het oplevert schijnt niet het grote probleem te zijn, het gaat meer om de vraag of het vrijmaken van waterstof (en alle andere dingen die je verder nog moet doen om die kernfusie te laten werken) vervelende bij-effecten heeft, bijv dat afvalstoffen produceert die het broeikaseffect weer doen stijgen enz. zodat je uiteindelijk niets opschiet. maar als je dat soort bijkomende problemen kan oplossen, dan lijkt het wel wat te kunnen worden. (deze informatie komt volledig van niet geverifieerde bronnen die ik ook nog eens half heb gelezen en waarvan ik het adres al weer weg-geklikt heb)

Rik Almekinders zei

Wat prachtig dat je het tenminste bent gaan uitzoeken. Sinds vandaag zit op het kantoor naast mij de lector energie - een studiegenoot van mij - Ik zal hem eens om een verlossend woord vragen.