woensdag 21 januari 2009

warmtekrachtkoppeling


Dit is de warmtekrachtkoppeling met de Stirlingmotor, die werkt op houtpellets. Linksboven de bak met pellets (dat is een soort kattenbakgrit gemaakt van afvalhout), rechtsonder de Stirlingmotor, die werkt op de hitte van de indrukwekkende vlam die, midden op het plaatje, uit de houtpellets komt. Het is een warmtekrachtkoppeling, omdat de Stirlingmotor een dynamo aandrijft die zorgt voor elektriciteit. De Stirlingmotor is maar een bescheiden innemer, want als er elektriciteit is, is de vlam nog warm. Deze restwarmte kan gebruikt worden in plaats van een cv-ketel. Aan de warmtekrachtkoppeling kun je dus je stopcontacten, je warmwaterkranen en je radiatoren aansluiten. Wat 'ie kost, dat weet ik nog niet.

(Een warmtekrachtkoppeling is dus een ding, een machine, hoewel het abstracte begrip -koppeling iets bovenstoffelijks suggereert. Ten onrechte, want een warmtekrachtkoppeling kun je gewoon kopen en vasthouden. Je kunt achterop een pick-up truck makkelijk vier warmtekrachtkoppelingen vervoeren. Ik verwacht dat je een warmtekrachtkoppeling binnen tien jaar bij IKEA kunt kopen. In onze kringen wordt de warmtekrachtkoppeling wel de wkk genoemd, maar dat bekt niet, vind ik. Ik stel voor om dit ding, in militaire traditie, de wakrako te noemen.)

In dit ding wil ik mestpellets gaan gooien. Ik heb al een adresje dat mestpellets kan maken, maar de dealer van deze prachtige glanzende wakrako wil geen mestpellets in zijn product. Hij denkt dat dat 'nog niet' kan. Ik wil dit graag gaan proberen. Het hoeft heus niet meteen in deze glimmende machine, maar gewoon, in een melkbus of een olievat. Waar is de Groningse pyromanenclub, met wie ik mijn experimenten mag doen?

3 opmerkingen:

jelle zei

al bij zin 1 moest ik denken: Poep in Gouda!

En het bleek, dat jij dezelfde associatie had, bij de Wakrako.

Houd me op de hoogte, dan wil ik er ook 1.

WKK zei

En heb je inmiddels al een Wakrako gekocht of niet??? Ben benieuwd of je er nog wat mooie glimmende mestkorrels in hebt gegooid....

Rik Almekinders zei

Hallo daar, WKK! Dit blog leeft nog steeds, blijkt maar weer. Grappig.
Het waren niet de mestkorrels die glommen, maar de wakrako zelf. Gaande mijn desktopresearch kwam ik erachter da het direct verbranden van mest niet helemaal ethisch is, gezien de lelijke stoffen die uit de schoorsteen zullen ontsnappen. Een mestoverschot zal je volgens mij alleen kunnen terugdringen door de landbouw te de-intensiveren.