vrijdag 18 december 2009

doortrekken

Sinds ik de veertig gepasseerd ben, ben ik zonder spijt oprecht nieuwsgierig hoe mijn lichaam dat zal gaan doen: aftakelen. Ik roep al tien jaar dat ik geen achttien meer ben, dus ik heb me al op dit spannende proces voorbereid. En de eerste tekenen zijn er: de dorheid van mijn kruin en de trage doorstroming in mijn urinebuis.

Toen in de Hojelkazerne in Utrecht onderzocht werd of ik geschikt was om de dienstplicht te gaan vervullen, moest ik ook in een japo plassen (ik vermoed dat een jampot in krijgsmachtjargon een japo heet). Om mij en mijn nerveuze peers aan te moedigen dit samen te doen, op het gemeenschappelijke kazerne-urinoir, liep er een kraan, met inspirerend geklater. Dat geklater hielp ons echt om iets in de japo te krijgen.

Als ik nu - als veteraan - na ruim twintig minuten geduld van de wc opsta en doortrek, klinkt er wéér inspirerend geklater. Mijn wc trekt door met het geluid dat erg veel lijkt op het ruisen van de kraan in de Hojelkazerne. Er is nu dus ook een ergonomische reden om bezwaar te hebben tegen het gebruik van (drink)water voor het doortrekken van de wc.

4 opmerkingen:

erik zei

Oplossing: begin met doortrekken en laat je eigen boodschap voor de volgende. Ikzelf kan overigens EIGENLIJK niet meer douchen zonder te plassen...

Rik Almekinders zei

Als je alles toch laat liggen, waarom zou je überhaupt nog doortrekken, eigenlijk?

In noord-Friesland woont een vrouw in een molen, helemaal energie- en waterneutraal. En ze maakt ook nog kunst. Ik was van plan om uit hoofde van Dutch Comfort en keer op reportage te gaan bij haar, vooral om haar wc te bekijken, die het zonder water deed. Is er nooit van gekomen; Friesland is nog behoorlijk ver, vanuit Groningen.

Mooi toch, hoe denkwerk over comfort tot allerlei persoonlijke confessies leidt. Dat heb je met design toch minder, denk ik.

erik zei

Hunk? Heb je echt nog nooit op een waterloze WC geplast? Hoopje zaagsel eroverheen en alleen je handen wassen? Ik zo vaak.

Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.de12ambachten.nl/beter1x/beter1x106-09-01.html

Rik Almekinders zei

Nou, niet voor mijn plezier en ook niet in een huis dat permanent bewoond werd. Ik geloof, dor wat ik er over las, dat de waterloze wc in Friesland iets geavanceerder was dan wat jij nu beschrijft.