dinsdag 8 december 2009

exit windmolen Rrrraps!


Binnenkort komen de stukadoors de kamer stukadoren die nu helemaal vol staat met de spullen die ik en mijn gezin al minstens zes jaar verhuizing na verhuizing met ons mee slepen. Elk gebruiksvoorwerp wordt daarbij genadeloos op zijn actuele nut beoordeeld, ook de onderdelen die vier maanden geleden op het dromerige platteland - waar ruimte en tijd ruim voor handen zijn - nog het windmolentje Rrraps! van mij en Ongereguleerd hadden moeten worden.

Vijf slakommen aan een bureaustoel bevestigen is een hoop werk en een armetierige windmolen. Ik was hier in de herfst begeleider van vier eerstejaars projectgroepen, die allemaal een opvouwbare windmolen moesten ontwerpen. Zij hebben zich allemaal beter in windmolens verdiept dan Ongereguleerd en ik deden. Zij zijn er allemaal achter gekomen dat het uitvergroten van een windmeter (vijf slakommen op een IKEA-stoel), niet rendeert.

Deze windmolen rendeert wel. Hij is niet gemaakt door een van mijn groepen, en ik vind 'm geweldig. Hij is van spinakerdoek en hij kan uit elkaar genomen worden tot een heel handzaam pakketje. IKEA kan 'm zo in productie nemen.

4 opmerkingen:

ongereguleerd zei

Oh wat jammer en tegelijk wat een prachtig idee!
Canvas! Geniaal gewoon!
Zo zie je maar weer dat de meeste door gebrek aan kennis ongehinderde projecten niet levensvatbaar zijn, het blijft altijd hopen op die ene vondst. Maar ik vond het wel leuk om te bedenken en uit te voeren!

Next!

Rik Almekinders zei

Het mooie is, dat dit windmolentje eentje is van het Savonius-type; jij had daarover ook al iets aan mij verteld: de slakommen moeten elkaar een beetje overlappen, voor het optimale effect. Dat KAN met slakommen dus wel, maar niet als je ze aan een bureaustoel bevestigt.

ongereguleerd zei

Waarom niet? Je hebt een as nodig, maakt toch niet uit wat voor een?

Overigens nog een wild idee: Bomen maken ook energie aan, het moet toch mogelijk zijn een boom (of bos) water op te laten zuigen uit de grond en daar via een mooi stelsel van dakgootjes blauwe energie van te maken? Of rechtstreeks uit het sap van bomen/planten de van zonlicht en voedingsstoffen gemaakte energie weer te onttrekken.....

Rik Almekinders zei

Ik moet eerst de bureaustoel zover strippen tot ik 'm heb teruggebracht tot een 'as', dat ik dat onethisch en ondoelmatig vind.

Ja, die bomen, daar heb ik je eerder over gehoord. Kan dit, denk je, zonder de boom pijn te doen? Hoewel ik zonder scrupulus vlees eet, vind ik deze boom-manipulatie lastig te verteren, ook door het verhaal 'het kermen der bomen' van Roald Dahl.

En ook: ik zie het nog neit voor me, die blue-energy van jou.