maandag 15 maart 2010

fitness


Ik heb gisteren voor het eerst op de digitale teller in mijn meterkast durven kijken hoeveel stadswarmte er, sinds we rond deze meterkast wonen, door ons gebruikt is. En dat was: 54 GJ (zegge: vierenvijftig gigaJoule). Voor het begrip: één gigaJoule stadswarmte kost twintig euro. Voor het begrip: giga betekent miljard. Voor het begrip: één Joule is de hoeveelheid energie die het kost om één ons kiezelstenen één meter boven de grond te rillen. Wij hebben in een half jaar tijd dus de warmte-equivalent van 5,4 duizend ton kiezelstenen op één kilometer hoogte gebracht. Voor het begrip: dat is normaal, voor een gezin met vier personen. Maar dat omhoog brengen is wel een hoop werk.

Ik wil maar zeggen: zelf energie te maken is een hoop werk. Toch is zelf energie maken wel de eenvoudigste en meest directe manier die mij het gevoel geeft dat ik iets aan het energievraagstuk aan het doen ben. Ik fiets bijvoorbeeld dagelijks voor het goede doel naar mijn werk en soms mijd ik voor het goede doel de lift.

Fitnessen zou ik ook kunnen gaan doen. Om verschillende redenen. Ik zou in het Warenhuis van de Troost wel een dynamo willen aanbieden, die op vele fitnessapparaten past en die mijn fitness-energie teruglevert aan het elektriciteitsnet. Ik zag namelijk, toen ik in de meterkast keek, dat wij een elektriciteitsmeter hebben die ook meet hoeveel elektriciteit we terug leveren. En dat was nul, tot mijn spijt.

2 opmerkingen:

ongereguleerd zei

Ja dat fitnessen, vreemd zoveel mensen die 's avonds al die energie stoppen in het verplaatsen of laten ronddraaien van gewichten.
Ik heb ooit het plan gehad voor een sportschool waarbij alle apparaten zijn aangesloten op dynamos die energie terugleveren aan het net. Daarbij kunnen alle sporters op een groot scherm zien hoeveel geld ze besparen. Want wat ze individueel aan energie leveren krijgen ze direct terug in de vorm van korting op hun abonnement. Dus als je maar voldoende sport heb je je geld eruit was het idee. Geen idee meer waarom het nooit van de grond kwam.

Rik Almekinders zei

Nou ja, omdat het nauwelijks iets oplevert (qua energie dan). Erger nog: je verbrandt superkostbare brandstof (namelijk: westers voedsel) alleen om een lullig lampje te laten branden.
Maar toch: gefitnesst wordt er wel, om andere redenen. Maar je verdient er nooit een sportschool mee terug. Daarom kun je beter thuis fitnessen, eventueel voor ej energierekening. Het is misschien wel leuk om bij de meterkast gewicht te heffen terwijl je kijkt naar het achteruitdraaien van de meter.