vrijdag 25 december 2009

vloerbedekking


De vloerverwarming zelf: erg aangenaam. Ik heb me er nog niet aan gebrand, en zelfs als ik het zou willen zou ik niet weten hoe dat zou moeten. De warmte is overal egaal verdeeld, als op een windstille zomerdag in de schaduw van een boom. Erg aangenaam, zoals ik al zei. Prettig, ook, en vooral: aangenaam.

Alleen, het moet bedekt worden. Niet omdat ik het kale beton niet mooi vind (ik vind het kale beton juist erg mooi; zeker als het enige jaren in gebruik is krijgt het een erg diepzinnig patina), maar omdat de dekvloer die het slijtgevoelige zandcement waar de vloerverwarming in gedrenkt is bedekt onophoudelijk stoffig blijft. Stoffig, van nature. Deze dekvloer verstoft in het soort stof dat hardnekkig aan schoenzolen hecht en tenslotte aan het tafelkleed, aan de wc-bril, aan de kaas, aan het dashboard van de auto en aan het comfi vest van mijn schoonmoeder. Van nature.

Een buurman-muzikant heeft zijn vloerverwarming bedekt met een geluidsisolerende vloer. Maar geluid wordt ongeveer op dezelfde manier geïsoleerd als warmte. Het effect was niet dat zijn huis kouder werd, maar dat de vloerverwarming veranderde in plafondverwarming (van de verdieping eronder). Waar ik nu dit stukje schrijf, dat wordt mijn kamer. Dit wordt de plek waar ik mijn stofhechtende patinaversneller op de dekvloer ga ontwikkelen.

7 opmerkingen:

erik zei

En tapijt aan het plafond van de kamer onder je.

Ik heb trouwens nog steeds een rol aluminiumbubbelfolie voor achter de verwarming liggen, van jou gekregen...

Rik Almekinders zei

Van mij gekregen?
Wanneer zag ik jou voor het laatst, in levende lijve? Wow!

Jeroen Manders zei

Klein tipje: ik ken een architect die zijn verder kale betonnen vloer met blanke lak (parketlak?)gelakt heeft. Hij vindt het zelf echt mooi, maar zijn moeder vraagt altijd wanneer ie nou eindelijk eens die vloer afmaakt. Ik heb geen mening.

Ik denk nog over je verjaardagscadeau.

Rik Almekinders zei

Ik denk dat lak de boel dichtsmeert. Gewoon inde olie zetten, dat was het eerste experiment dat ik in gedachten had.

erik zei

Wie wat bewaart... Het was volgens mij nog in de tijd dat je naar de TU kwam, gekleed in een reflecterend asbest pak, zwaaiend met CPN-vlag. Of slaat mijn fantasie op hol?

Jeroen Manders zei

je wìlt het toch 'dicht' hebben?

Anders zou ik eerder blanke (boen-)was gebruiken dan olie, ik vermoed dat de olie er eeerg diep in zal trekken, en aan de bovenkant (waar het probleem zit) niet veel zal veranderen.

Rik Almekinders zei

Erik: je zou vaker moeten verhuizen, dan sleep je het slijk der aarde niet zo oeverloos achter je aan.
Jeroen: bedankt voor de tip. Ik wist niet eens dat er verschil bestond tussen blanke boenwas en olie...