dinsdag 22 december 2009

waterstof

Ik wil iemand graag bewonderen als denker en filosoof, als die in allerlei willekeurige feiten een samenhang ontdekt. Ik wilde hier een verwijzing toevoegen naar het weblog van Peter Bekkers, waar vorige week nog zo'n leuke ontdekking op stond, maar Peter vond hem zelf misschien niet leuk genoeg. Hij is de hoofdredacteur van zijn eigen blog proefstation.blogspot.com.

Iemand op televisie had ontdekt dat de mens gaande de geschiedenis langzaamaan het koolstof uit zijn brandstof aan het werken is: van het koolstofrijke sprokkelhout en steenkool, via aardolie en aardgas naar pure waterstof, het enige molecuul uit de koolstofchemie zonder koolstof. Want de waterstofmoleculen, die zijn de brandstof van de toekomst. Misschien, als we goed zoeken, vinden we nog een waterstofbel onder een onrendabele provincie van Nederland, zoals het gas van Slochteren het failliet van de provincie Groningen nog enkele decennia heeft kunnen uitstellen.

Ik vind het zo jammer dat iedereen dat waterstofgas zo graag in een brandstofcel wil stoppen (om er elektrische stroom uit op te wekken). Vermoedelijk kun je van diesel en lpg geen elektriciteit maken, zoals dat met waterstof schijnbaar erg makkelijk gaat, maar mijn eerste gedachte bij een brandstof is dat je het verbrandt. Bijvoorbeeld in een motor. Waterstof in de tank en prt-prt-prt, knort het verbrandingsmotortje tevreden. Volgens mijn collega G, die monteur is geweest in de racerij is dat niet rendabel. Zegt hij, zonder sentiment.

3 opmerkingen:

erik zei

Hehe, heb je de multimegamacho website van studiegenoot Eelco en viavriendje Godert al gezien? http://formulazero.nl/

Rik Almekinders zei

Jawel, en ik ken Eelco ook wel van een afstandje, maar het blijven brandstofcellen, waar dit allemaal op rijdt. Het enige, echt het enige, want de crashes zijn niet leuk, leuke aan formule-1 is het motorgeluid. Eelco lost dat geloof ik op door een fluit op de wagen te monteren. Een fluit!

Rik Almekinders zei

Trouwens, voor de duidelijkheid: waterstofgas gebruiken is misschien wel rendabel volgens G -, maar alleen in een brandstofcel. En, ten overvloede, ik vind brandstofcellen STOM.