woensdag 31 maart 2010

stad


Op de TU Delft leerde ik marktonderzoek doen; ik leerde marktonderzoektheorie, maar ik werd er, met een groepje, ook op uitgestuurd om marktonderzoek te doen. Het vuile handwerk, zeg maar. Daar stonden wij op een ochtend op station Rijswijk, haastige mensen tamelijk domme en gênante vragen te stellen. En toch, na een ochtend van weggewaaide blaadjes en halverwege het interview weglopende respondenten en evoluerende interviewvragen had ik wel een beeld van de markt. En een beeld is beter dan niks, waardoor een soort rommelig onderzoekje ook beter is dan niks.

Terugfietsend naar huis telde ik gisteren het aantal auto's dat reed en het aantal auto's dat geparkeerd stond. 241 waren geparkeerd en 75 reden rond, als ik telde wat zich binnen de straal van 15 meter rond om mij bevond. Grofweg is dus één op de vier auto's in Amsterdam onderweg. In Noord-Holland zijn 1,4 miljoen auto's, op 2,7 miljoen inwoners; 0,77 miljoen daarvan wonen in Amsterdam. Er zullen in Amsterdam dus minstens 0,4 miljoen auto's zijn, waarvan er dan 0,1 miljoen rondrijden rond spitsuur. Als het gemiddelde vermogen van een personenauto 50 kW is, 'doet' een auto in de stad misschien 30 kW (langzaam rijden, vaak stilstaan), waarmee 0,1 miljoen auto's 3 GW 'zijn'. 3 miljard Joule per seconde, dus.

De energie de opgeslagen zit in de benzine of de diesel zorgt er weliswaar voor dat de auto optrekt enzo, maar uiteindelijk eindigt al die energie als warmte: warme motor, warme banden, warme lucht. Auto's maken de stad dus elke seconde 3 miljard Joule warmer. In 18 seconden evenveel als mijn huis in een jaar verstookt (ik heb hier verder geen oordeel over). Ik bedoel vooral: levert dit nou een lekker warme stad op?

3 opmerkingen:

ongereguleerd zei

Ik denk het niet Rik, steden zijn erg slecht geïsoleerd. Al die warm gemaakte lucht gaat direct omhoog. Maar die opstijgende warmte gaan we natuurlijk gebruiken door een gigantisch molen horizontaal op te hangen!!!
Mischien in combinatie met het in de ijskast liggende parabrellaproject van Koot & Bie?

Rik Almekinders zei

Iets boven de ring A10, waar de meeste warme auto's rijden, dat lijkt me niet zo'n slecht idee. Een tijdje geleden was er een laagdrempelige techniekquiz op televisie (gepresenteerd door Frank Lammers, die gespecialiseerd is in erg dom kijken) waarin gevraagd werd of het mogelijk is om met spoelen energie te winnen uit langsrijdende auto's. Uiteraard KAN dat wel, maar tamelijk contraproductief is het wel. Geldt dat ook voor het parabrella-project van het Simplistisch Verbond? Ik ben vergeten wat dat ook al weer was, de parabrella, ...

Rik Almekinders zei

Trouwens, als de lucht inderdaad zo warm is, rond een stad (en een snelweg), dan ontstaat daar - lokaal - een lagedrukgebied (opstijgende lucht). Wat voor invloed heeft dat op het weer: wolken en regen. De regen neemt de warmte weer mee naar beneden en ik verqwacht dat de wolken best heel aardig isoleren.