dinsdag 16 februari 2010

happy douche

X, een vrouw die ik als jongeman vurig bewonderde, studeerde bouwkunde. En bouwkunde is, zeker in vergelijking met de andere technische studies, tamelijk filosofisch. Of misschien was X toevallig filosofisch. Ik keek graag naar X' mond, terwijl ze praatte. Om haar gepraat aan de gang te houden bracht ik in: Ik houd niet van ingebouwd. Ik wil dat een ijskast los staat.
X (en ze knijpt hierbij filosofisch haar ogen tot spleetjes): Ja, maar wat is los? Wat is buiten, wat is binnen? Definieer dat maar eens.

Het Warenhuis van de Troost heeft iemand in dienst genomen. Jeroen werkt het komende half jaar als ontwerper voor het Warenhuis. En Jeroen is, net als ik, meer een industrieel ontwerper dan een bouwkundige. Jeroen gaat de happy douche verder ontwikkelen. De happy douche wordt dus een ding, dat weliswaar moet worden geïnstalleerd, maar dat er niet uitziet als iets dat ingebouwd is.

De happy douche voert het koude toevoerwater langs het warme doucheputje. De happy douche is dus een ding dat in de douchebak staat en dat aan de muur vastzit, waar normaal de koude kraan zit. De happy douche is een douchebak in een douchebak. Ik denk bij een los ding in de badkamer meteen: glanzend metaal. Is er glanzend metaal dat 100% upcyclebaar is?

4 opmerkingen:

Jop Timmers zei

gepolijst aluminium. zie ook de stoelpoten van sommige bureaustoelen (steelcase, ahrend, herman miller)

Rik Almekinders zei

Aha! Echt 100%? En zou Corus dat kunnen, of is het alleen maar een kwestie van de eigen afgedankte spullen weer omsmelten zonder enig kwaliteitsverlies? En glimt dat ook net zo knoerthard als chroomstaal? Gaaf!

Eerlijk gezegd vind ik glanzend metaal in de badkamer erg onhandig, omdat alle kalk zich erop hecht.

Anoniem zei

De happy douche die ik heb uitgedacht ziet er meer uit als een kant en klare cabine die je in een halve dag kan plaatsen in een lege badkamer. Onder het doucheputje kan het water 2 kanten op a. het riool in en b. via een verwarmingselement en een pompje terugnaar de douchekop. Op de kraan komt dan een extra handel of drukknop die ervoor zorgt dat de rioolafvoer wordt afgedicht en dat gelijktijdig het water in het terugwincircuit komt. Deze terugwinleiding wordt weggewerkt in de achterwand en het verwarmingselement en pompje zitten onder de douchebak weggewerkt. Hier is ruimte genoeg. Zorg wel voor een geaard stopcontact als je de Happy douche wilt plaatsen. succes! groet H. te R.

Rik Almekinders zei

Voor mijn Rotterdamse vriend H: ik heb alleen de essentie van jouw idee overgenomen: dat er iets met de douche moet gebeuren. Een douche gaat zorgeloos om met 2 dingen: met energie (40 graden celsius bij de douchekop en 37 graden bij het doucheputje) en met water (zeven liter drinkwater per minuut). Het eerste ontwerp van het Warenhuis richt zich op de energie en laat het prachtige eenmaal gebruikte koude drinkwater gewoon wegspoelen. Jeroen gaat nog voorzichtig verkennen of mensen dat willen: douchen met hun eigen douchewater. En zelfs als ze dat willen is hier wel een groot technisch probleem: de temperatuur en de druk van het tweede (en derde- en vierde-)hands douchewater.