dinsdag 23 februari 2010

merk


Hier volgen enkele van de vele merken die ik in mijn leven heb bedacht en daarna een beetje heb uitgewerkt: de Lustzwemclub, het Amsterdams Walsgenootschap, het Tegenbestuur, de Vrijwillige Zeisbrigade, stichting DOEBAND, de Rode Raaf, KUIT, muziekuitgeverij Kaptein, het Ernstige Feest, het Koot en Bie Fanblad. Er zijn er nog veel meer, die me nu niet te binnen schieten. Ik zou een Merkre√ľnie kunnen organiseren met alle medeoprichters, om al onze verloren merken nog eens te proeven, want nu bestaan ze niet meer. Voor de Merkre√ľnie - als merk - kan ik zomaar heel enthousiast worden. Mijn recept voor een merk is vrij eenvoudig: het zijn enkele Nederlandse woorden die met een hoofdletter geschreven worden.

Toen het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam besloot om de werktitel van de nieuwe opleiding de Amsterdamse Ontwerpacademie te veranderen in Product Design kostte het mij enkele weken om weer een fractie van mijn oorspronkelijke motivatie voor die opleiding terug te vinden. Er zijn verschillende redenen waarom ik niet van engelse merknamen houd. Verder vind ik het fijn als je uit de merknaam kunt afleiden waar het voor staat. Waardetransport, dat vind ik bijvoorbeeld een mooi merk.

Toch is het met mijn merken nooit echt iets geworden. Inmiddels heb ik van vier mensen, min of meer onafhankelijk van elkaar, gehoord dat Het Warenhuis van de Troost geen goede merknaam is. Troost is voor zielige mensen en niemand wil zielig zijn, dus dat wordt nooit een succes, zo is de redenering. Ik zou willen dat merken alleen maar woorden waren: woorden voor de nieuwe dingen die alleen nog maar in iemands dromen bestaan. Een droom mag best uitkomen, maar een droom hoeft van mij geen succes te hebben, geloof ik. Ik heb voor het Warenhuis van de Troost nu twee opdrachten: ik ga Naomi Kleins boek No Logo lezen om het te begrijpen, en ik ga aan de lezers vragen om een geschikte naam van het Warenhuis van de Troost te bedenken. Reageer, a.u.b!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Warenhuis van de Hoop ?

of is dat ook 'zielig ' ???

elly

Anoniem zei

Het Ernstig Feest bestaat nog! Nog wel tenminste....

Ach joh een merk. Maar als het geen sterke merknaam is dan moet het wel de lading dekken. Ik vind biologisch stom, dus wij zeggen thuis dat we melk van happy cows hebben.

Troost dekt de lading toch niet echt. De vraag is wat dan wel.

Warenhuis van de waarde? Warenhuis waar iedereen blij van wordt? Waardenhuis? Of gewoon een mooie naam? RIK? Lucy's?

Misschien dat er een Bloggende Brainstorm Brigade aan een goeie naam kan werken?

Groetjes, Meggie

Rik Almekinders zei

Ik weet niet waarom het Obama-woord 'hoop' in het Nederlands ook 'poep' betekent. Hoewel er met poep natuurlijk niks mis is, ... minder althans dan met bijvoorbeeld lege batterijen.

Graag een mooie naam van de bloggende brainstormbrigade. Ik vind de naam eigenlijk te triviaal om er tijd aan te besteden.

Een student zei dat er van het Ernstige Feest alleen nog het Ernstige over was. Wodka-jus en borrelnoten declareren bij de Hogeschool, gebeurt dat niet meer?

jelle zei

Voor een branding-freak als jij, zou ik er toch maar wat triviale uurtjes aan besteden, Rik, een goede naam, dat is alles. Kleren maken de man.

Maar als je het mij vraagt is er niets mis met het Warenhuis van de Troost

(wel iets met je recente posting over tienermoeders, ik denk dat je weinig weet van tienermoeders, en of dat wel zo leuk is, om er een te zijn, maar dat terzijde).

Er was volgens mij ook niets mis met de Nederlandse Ontwerp Academie (was dat hem?). Een mooie naam. "HBO manager", dat is een lelijke naam.

Trouwens, 20 jaar geleden was het radioprogramma "Het Weeshuis van de Hits" al enorm populair. En de meest succesvolle Nederlandse TV programma's van nu hebben net zulke oer-hollandse namen (Bijvoorbeeld: In Holland staat een Huis).

Oer-hollands is ontzettend in. Dus dat is het probleem niet.

Misschien is 't het metrum dat niet helemaal past? Het weeshuis van de hits kun je zo achter elkaar opdreunen: het weeshuisvandehits... het weeshuisvandehits...

maar het warenhuis van de troost, dat is net een lettergreep teveel, wellicht, voor een lekkere jingle.

Mijn oom zong in bejaardenhuizen met een duo oud-hollandse liedjes onder de naam W en D Moed. (Willem en Dirk).

Mijn theatergroep heette Moeders Wanhoop. (Onder de fans heetten we EMWEE)

Rik Almekinders zei

Zegt jij dat je denkt dat ik weinig weet van tienermoeders, omdat ik een man ben? Voordat ik daar verder op reageer moet ik dat weten.

Ik ben blij met je steun voor de naam Warenhuis van de Troost. Ik heb geprobeerd iets beters te verzinnen, maar het is me (nog) niet gelukt. Daarbij, ik geloof wel dat de de eerste snee de diepste is, en ik ben er al aan gewend, dus dat helpt ook wel. Grappig dat jij, die zulke duidelijke associaties bij TIENERMOEDER hebt, dat weer niet bij het woord TROOST hebt.

Misschien is het TIENERMOEDERHUIS een mooie naam voor het warenhuis?