woensdag 24 februari 2010

kinderen

Michel schrijft, speciaal voor mijn verjaardag op 4 januari: Het beste voor het milieu zou zijn een kinder vernietiger. Dat zijn onze grootste vervuilers. (Gelukkig was dit in de tijd dat ik nog jong was nog niet uitgevonden).

Kinder vernietigers zijn er natuurlijk allang, en ook in jouw geboortejaar waren die er al. De moderne samenleving is een kinder vernietiger, door systematisch en onvermijdelijk kinderen, die helemaal niet als de grootste vervuilers geboren worden, te conditioneren tot nieuwe vervuilers. Het is natuurlijk dat een kind onderdeel is van de natuur, en dus op geen enkele manier een vervuiler. School leert dat af, waar kinderen vanaf hun vierde weerloos worden opgesloten, ouders leren dat af, reclame en cultuur leren dat af. Overigens allemaal met de beste bedoelingen.

Ik probeer mij een kinder vernietiger voor te stellen. Ik denk dat de meest milieuvriendelijk manier om kinderen te vernietigen is, zoals dat met jonge katjes ook wel gebeurt: verzuipen. Het is denk ik problematisch om iemand te vinden die dat blijmoedig wil doen, de baby's van de moeders in ontvangst nemen en ze daarna onder water houden tot de dood intreedt. Ik vind dat het werk bij het Warenhuis van de Troost zo inspirerend en leuk moet zijn dat iedereen dat altijd graag wil doen. En de vacature van kinder vernietiger blijft dan zeker open staan. Of heb jij belangstelling?

2 opmerkingen:

Michel zei

Overgenomen van de NRC zaterdag 27 februari.
Er staan ook leuke plaatjes van de verpakkingen bij.

Red de ijsbeer met condoom.

Een Amerikaanse groep van mili- euactivisten is deze maand be- gonnen met het uitdelen van ‘red bedreigde diersoorten condooms’. Het Center for Biological Diversity in Tuscon (Arizona) wil in totaal 100.000 gratis ‘endangered species condoms’ uitreiken, om er zo op te wijzen dat overbevolking desastreus is voor de biodiversiteit. Op scholen en in su- permarkten worden in de hele VS zes verschillende condoompakjes weggegeven. Daarop staat steeds een bedreigd dier, met een opwekkende gebruiksaanwijzing op rijm. Voor de ijsbeer: Wrap with care, save the polar bear. Voor de rotskikker uit Puerto Rico: Use a stopper, save the hopper. Voor een bedreigd baarsje: Hump smarter, save the snail darter. Voor de jaguar: Wear a jimmy hat, save the big cat. Voor de aaskever of doodgraver: Cover your tweedle, save the burying beetle.
De Achterpagina verwelkomt Nederlandse varianten van deze reddende gebruiksaanwijzing op rijm op achterpagina@nrc.nl

Rik Almekinders zei

Be a hopper, don't use the stopper.
Environment activists do it spreading out.

Ik vind het een enorm ingewikkelde redenering, dat Pluk met condooms diersoorten zouden kunnen redden.

Het is natuurlijk wel spectaculair, als een diersoort gered is. Hoewel het 'redden' van (of in harmonie leven met) een ecosysteem mij een zuiverder ambitie lijkt. Misschien waren die hopper en die burying beetle wel door andere oorzaken aan het einde van hun species-life-cycle?