maandag 22 februari 2010

materialen

Jeroen, de man die de happy douche gaat uitwerken voor het Warenhuis van de Troost, heeft het boek Cradle to Cradle uit. Het is geen handleiding, zei hij nuchter. Ik had eigenlijk gehoopt dat het wel een handleiding zou zijn. Dat ik, als chef van de designafdeling van het Warenhuis, zou weten hoe ik nou voortaan duurzaam moest designen. Maar het boek is een aansporing om zelf te denken. Ik vind het wel ingewikkeld hoe sommige producten dan wel het keurmerk Cradle to Cradle (R) mogen voeren en andere niet.

Jeroen en ik hebben dus samen nagedacht. Hieronder staan onze conclusies.

Er zijn vijf categorie├źn materialen.
1. De giftige materialen. In producten van het Warenhuis van de Troost mogen geen giftige materialen gebruikt worden, tenzij ze volledig hernieuwbaar zijn.
2. De volledig hernieuwbare materialen. Waardevolle materialen die teruggevoerd moeten worden in de technische kringloop. Het Warenhuis organiseert dit zo, dat terugvoer in de technische kringloop ook de enige optie is.
3. De composteerbare materialen, waarbij de maximaal toelaatbare composteertijd die is van een bananenschil in het bos.
4. De materialen die veilig verbrand kunnen worden in een open haard. Bij verbranding kunnen geen giftige gassen vrijkomen.
5. De materialen die veilig gestort kunnen worden. Veilig betekent dat ze geen enkele milieuschade aanrichten; esthetische schade is toegestaan (zie afbeelding).

2 opmerkingen:

ongereguleerd zei

Maar hoe zit het met die maximale tijd voor composteren? Het feit dat bananenschillen en ook sinaasappelschillen zo traag composteren in Nederland is omdat de bacteri├źn die voor het composteren zorg moeten dragen van nature veel minder voorkomen in het koude Nederland dan in de (sub)tropische landen waar ze vandaan komen? Het kan weken duren voor een bananenschil hier tot compost verworden is terwijl dat in het land van herkomst misschien een kwestie van twee dagen is.

Rik Almekinders zei

Nou, ik had geen zin om uit te zoeken hoe lang een bananenschil erover deed, maar ik viond een bananenschil een acceptabele grens. Dat is alles eigenlijk.