maandag 1 februari 2010

octrooien


Enkele weken geleden legde ik een stagebezoek af bij een grootse onderneming in een klein kantoor. De baas en stagebegeleider die ik ontmoette was een hypnotiserende persoonlijkheid, type Victor Muller. Type Victor Muller was boos, omdat Philips enkele octrooien aan een Chinese ondernemer verkocht had. Die Chinese ondernemer had de octrooien gekocht om te voorkomen dat iemand anders de daarin beschreven nieuwe technologieën ging toepassen zolang zijn nieuwe Chinese fabriek de verouderde technologie nog produceerde.

Ik zou het jammer vinden als mijn goede idee waarmee de techniek vooruit geholpen wordt niet wordt uitgevoerd omdat de patenthouder geen belang bij de uitvoering heeft. Goede ideeën genoeg, ik. Ongeveer drie op een dag.

Dit is - volgens mij - het idee van open source: het idee is niet van iemand, maar van iedereen. Mijn idee is vervolgens dat het Warenhuis van de Troost een stichting moet zijn zonder winstoogmerk, omdat dan alle ideeën uit het Nederlands Octrooicentrum dan door het warenhuis gemaakt kunnen worden. Het lijkt me dat als je oogmerk niet is om er iets aan te verdienen, een inbreuk op een patent toegestaan is.

1 opmerking:

Rik Almekinders zei

Hallo pollicino. Leuk dat je zo lovend bent. Ik ben benieuw wat je precies interesting vindt. Ik hoor het graag van je!