donderdag 18 februari 2010

zwemparadijs

Ik herinner mijn vroege tienerjaren als de tijd van de grote zwembadinnovaties. Volgens mij was Sporthuis Centrum (later Centerparks) de grote inspirator: golfslagbaden, knuffelmuren, kolossale glijbanen, bubbelbaden, fonteinen. Een gemeentelijk sportfondsebad voldeed niet meer; het zwemparadijs was geboren.

En toen was het, eind jaren '80, opeens weer over met de zwembad-innovaties. Al die zwemparadijzen zijn dertig jaar treuriger, ouder en ranziger geworden. Een zwemparadijs nu is op zijn best camp, als je daar gevoelig voor bent. En Centerparks heeft ook niet meer de frisheid van mijn jeugd.

Ik heb op 2 januari vorig jaar al een voorstel gedaan om het tij te keren, maar nu komt mijn Rotterdamse vriend H (die ook de happy douche heeft uitgevonden) met de droogcabine. Hij schrijft: Na het zwemmen douche ik (zeep verboden) en daarna moet ik drijfnat een ijskoude gang in richting lockers. Toen dacht ik, wat zou het handig zijn als je kan plaatsnemen in een droogcabine / droogstraat vergelijkbaar met een enorme haarfeun die je lichaam in ca 45 seconden droogblaast. Je verbruikt hiermee wel veel energie maar spaart het wassen van handdoeken uit. H vergat nog te melden dat het ook nog leuk en snel is. En het leukste is: het in beweging zetten van lucht kost helemaal niet zoveel energie. En warme lucht is vast wel ergens voor handen, in een zwemparadijs. Desnoods beginnen ze een datacentre.

10 opmerkingen:

jelle zei

Ik heb eind jaren tachtig ook veel zwembaden ontworpen. Vooral avonturenzwembaden, dat waren kruisingen tussen fata morgana in de efteling, en dan een zwembad. Ik ontwierp ook veel pretparken.

Volgens mij is Duinrell ook een grote speler geweest in de jaren 80, vooral op het gebied van de "buizenglijbaan die dan ook een stukje het gebouw uit gaat en er dan weer in gaat", zij hadden (en hebben?) de langste.

Ik herinner me Tropicana in Rotterdam als het summum van paradijsplezier. Ook de eerste plek waar je heel ingewikkeld met pasjes en codes hekjes en kastjes open en dicht moest zien te krijgen (ipv het sleuteltje aan een bandje om je enkel).

Echter, een paar weken na de opening was het eerste meisje er al aangerand, en dat gebeurde later nog een paar keer. Te veel gezellige tropische planten waarachter er geen controle mogelijk was.

Het mooiste aan een zwembad, herinner ik me van zwemles (in een sportfondsenbad met badhokjes direct rond het bad) was als je als eerste erin mocht. Dat het water spiegelglad was en dat jij dat mocht doorklieven met je mooiste duik.

Dat gevoel past wel bij het Ijs-laagjes idee, trouwens.

jelle zei

Kunnen we het golfslagbad niet upgraden met een draaikolk-bubbelbad, waar je dan in weggezogen wordt, en vlak voor verdrinkingsdood weer uit opgevist wordt? Om de 10 minuten draaikolk, en daarna weer lekker bubbelen...

Rik Almekinders zei

Ik heb nog nooit en zwembad ontworpen, en ook nog nooit een pretpark. Op mijn 30e kwam ik voor het eerst in de Efteling, verder waren de pretparken die ik met mijn ouders bezocht bij voorkeur roestig en met mos en roest overdekt. Of met pedaalkracht aangedreven (zoals het verkeerspark in Assen). Ik houd daar dan ook wel veel van, van die mislukte 'idealistiche' pretparken.

Rik Almekinders zei

Er is zoveel mogelijk, in zwembaden. Zulen we een studierichting vrijetijdstechnologie ontwerpen? Voor INHOLLAND bijvoorbeeld, want dat is zo'n zielige hogeschool, die mag ook wel eens iets leuks, van mij.

Anoniem zei

Drooggeföhnd worden inplaats van door een ijskoude gang op zoek gaan naar je klerenkastje, waarin je handdoek ligt, lijkt me een fantastisch idee. Maar het zal nog wel een jaar of 10 duren voordat zoiets wordt uitgevoerd. Elly.

Anoniem zei

De happy douche die ik heb uitgedacht ziet er meer uit als een kant en klare kabine die je in een halve dag kan plaatsen. onder het doucheputje kan het water 2 kanten op a. het riool in en b. via een verwarmingselement en een pompje terugnaar de douchekop. Op de kraan komt dan een extra handel of drukknop die ervoor zorgt dat de rioolafvoer wordt afgedicht en in het water in het terugwinningscircuit komt. Deze terugwinleiding wordt weggewerkt in de achterwand en het verwarmingselement en pompje zitten onder de douchebak weggewerkt. Hier is ruimte genoeg. Zorg wel voor een geaard stopcontact als je de Happy douche wilt plaatsen.

erik zei

Qua innovatie denk ik aan vissen als zwemmaatjes in het water.

En die droogcabine moet natuurlijk zonder zwembroek, dus niet zo gemeenschappelijk als de douche.

Rik Almekinders zei

H uit Rotterdam: mijn reactie op jouw happy douche patent vind je bij de reacties van dinsdag 16 februari.

Aangezien de meeste zwembaden onderworpen zijn aan de gesel van democratische besluitvorming zal het inderdaad nog wel 10 jaar duren voordat de droogcabine er komt, hoewel die er dan waarschijnlijk NIET komt, omdat een droogcabine in strijd is met allerlei irrationele energiezuinige calvinistische ressentimenten. Maar later we hopen op Centreparks. Of de saunaparadijzen, waarvan de nieuwste misschien nog wel iets chics hebben.

Erik, doe je ook mee, aan de nieuwe opleiding?

erik zei

Een nog nieuwere opleiding? Als docent?

Rik Almekinders zei

Vrijetijdstechnologie, zie boven.
Als docent, omdat je zo'n leuke docent bent.