donderdag 25 december 2008

infrarood


Het maakt niet uit hoe koud het buiten is, het is alleen belangrijk of de zon wel of niet schijnt. Zulke natuurfoto's (zie afbeelding) ken ik alleen van bij zonnig weer, nooit in de regen of in de mist. En ik zou hier zelf ook geen zin in hebben, in een ijzelend bos. Niet in het fotograferen en ook niet in wat die herten aan het doen zijn.

Stralingswarmte is superieur. De zon is nauwelijks op, of het is er al. Het heeft 150 miljoen km afgelegd door het heelal om ons hier op aarde comfort te schenken. De temperatuur mag laag blijven, als we die verrukkelijke infraroodstraling maar mogen voelen.

Dit is een platform voor open innovatie. Het nu niet meer mogelijk om volgende idee te patenteren: het infrarood-plafond. Het infrarood-plafond vervangt iedere kachel. Het infrarood-plafond zeldt alleen infrarood licht (ach, en zichtbaar licht, dat is ook niet erg), maar het is niet warm. Wat het infrarood-plafond namelijk echt niet mag, is de lucht opwarmen. Opgewarmde lucht, dat geeft alleen maar problemen. Op 8 december schreef ik hier al dat convectie niet deugt. Opgewarmde lucht geeft maar tocht en je kunt we aan de gang blijven met steenwol en dubbel glas, maar iemand hoeft maar een deur open te zetten, of het waait je alweer om je broekspijpen. Binnen is het 10 graden Celsius, maar je zit warm onder je infrarood-plafond. En zolang het niet waait kun je gewoon het raam open zetten.

Geen opmerkingen: