vrijdag 5 december 2008

installateursonderdrukking


Het moet maar eens gezegd: zwarte Piet deugt niet. Hij deugt niet omdat hij als knecht wordt uitgebeeld, terwijl de knechterij veertig jaar geleden al door de vakbonden met succes bestreden is. Hij deugt niet omdat hij als een domme neger wordt uitgebeeld, zelfs al is hij niet zwart van geboorte, maar zwart van de schoorsteen. Kan Obama Nederland om dit racisme niet eenzijdig uit de NATO zetten?

Maar zwarte Piet deugt ook niet omdat hij het installateursvak beschadigt. Er is geen weldenkende schoorsteen meer in Nederland die zo walmt dat je er - als je er überhaupt in zou passen - zwart van wordt. En welke schoorsteen komt er nog uit bij de haard in de woonkamer? Ouders willen hun kinderen toch niet Sinterklaasliedjes hebben zingen in het hok van de hr-ketel? Dat Piet een acrobatische inbreekkunstenaar met humor is, wil ik graag zo houden. Maar van deze tijd graag.

Piet moet via de huisinstallatie de zowat onneembare vesting die het woonhuis geworden is binnenkomen, zonder dat het kinderen angst aanjaagt. En hij moet uitkomen bij de verwarming, want dáár is het prettig zingen, in december in je pyjama. Ik zou zeggen: via de ontluchting, want dat is de enige uitgang die een radiator heeft. Piet is voortaan dus een behendige snorkelaar. En dat is toch ook best koddig, naast die gewichtige bisschop?

Geen opmerkingen: