dinsdag 30 december 2008

winter

Ooit kocht ik een oud hoekhuis, met hoge kamers. Het was het eerste huis dat ik kocht, dus na de aankoop was er geen geld meer over voor comfort. In de zomer ging dat goed, maar toen het winter werd was dat behoorlijk onaangenaam. Alleen in de zone tussen 2 en 3 meter om de gaskachel die permanent stond te loeien was het behaaglijk. Onze energierekening was ook aanzienlijk, maar nog altijd lager dan wat isoleren kost.

Isoleren, je kunt wel aan de gang blijven. Een oud hoekhuis kan overal wel lek zijn: de muren kunnen lek zijn, het plafond, de vloer, het enkele glas, de sponningen, de kozijnen, de deuren. En als je het ene lek gedicht hebt, wordt het andere lek extra actief. Gewoon, om je te pesten.

Tips om deze koude dagen door te komen zonder malle investeringen.
  • laat een installateur komen om te controleren of zowel de pomp als de brander van de ketel nog goed functioneert.
  • kies één of enkele kamers uit om de hele dag te bivakkeren. Zorg dat alle warmte van het huis in die kamer(s) uitkomt: thermostaat op 30 en alle radiatoren dáár open. Je mag, als de ketel afslaat, best de thermostaat foppen, bijvoorbeeld door er ijsblokjes op te leggen.
  • plaats alle warmtebronnen die je kunt vinden bij: je kunt pannen heet water binnenbrengen, je kunt kaarsen branden, je kunt een straalkacheltje kopen, je kunt stenen verhitten in de oven, je kunt de spaarlampen vervangen door gloeilampen.
  • je kunt primitief isoleren, bijvoorbeeld door de zwaarste gordijnen die je hebt voor de ramen van de verwarmde kamer te hangen, door matrassen en kleden op de hele vloer van de kamer boven de verwarmde kamer te leggen, door de kieren van ramen en deuren waar je de wind doorheen voelt waaien dicht te maken met plakstrips, die je bij de Fixet kunt kopen. Bij soortgelijke winkels zijn ook holle worsten van schuimrubber te koop waarmee je de cv-leidingen kunt isoleren; óók de bochtjes en de t-stukjes!
  • zet de kamer lekker vol met donker gekleurde spullen, die goed warmte kunnen vasthouden: die warmte loopt dan tenminste niet weg.
  • zorg dat de warmte die zich bij het plafond ophoopt weer naar beneden gaat, met een ventilator bijvoorbeeld. Of verlaag het plafond, door verhuisdozen tegen het plafond te nieten.
  • hang overal spiegels, behalve tegenover het raam. Uit bijgeloof, maar ook om de stralingswarmte van buiten binnen te houden, en niet terug het raam uit te laten ontsnappen. Sluit de gordijnen als het donker wordt.
  • kleed je warm aan en eet goed.

Geen opmerkingen: