maandag 22 december 2008

zoals beloofd: de glijstang.


Nadat mevrouw Dutch Comfort en ik met de sanitair-specialist overeenstemming hadden bereikt over de wc-potten, het bad en drie wastafels, waren we al in een staat die doet denken aan overspannenheid. 'Zo,' zei de specialist, 'en nu nog de glijstang.'

Glijstang is het sanitairspecialisten-woord voor douchekop. Blijkbaar is praten over comfort voor veel mensen ongemakkelijk, omdat er opvallend veel verhullende woorden gangbaar zijn, aan de high end zijde van ons vak. Overigens had de sanitair-specialist, waarschijnlijk om het ijs te breken, eerst omstandig uitgelegd hoe hij ter plons-pot ging ('laten we het maar gewoon poepen noemen!'): voordat hij ging zitten legde hij een wc-papiertje op het wateroppervlak om de plons tegen te gaan. Dit verhaal sterkte ons in de keuze voor de plateau-pot, die we al in ons hoofd hadden.

Over douchen kun je net zo giechelig doen als over poepen, dus laten we het maar gewoon glijstang noemen. Ik noem het voor de duidelijkheid hier douchekop. Ik heb goede herinneringen aan een douchekop van wit kunststof, aan een haakje aan de muur. Wit kunststof, omdat je daarop de onvermijdelijke kalkaanslag niet ziet en omdat het eruit ziet alsof je het beet kan pakken zonder je handen te branden. Een haakje aan de muur, omdat ik slechte herinneringen heb aan een langzaam langs een glijstang naar beneden wandelende douchekop. 'Dan kunt u ook meteen naar de bouwmarkt gaan!' bitste de sanitair-specialist. En daar had hij natuurlijk gelijk in.

Geen opmerkingen: